Antena 3 CNN Externe Copiii - scuturi umane în Afganistan

Copiii - scuturi umane în Afganistan

Copiii - scuturi umane în Afganistan
15 Feb 2007   •   14:27

Copiii afgani au fost transformaţi în scuturi umane. Potrivit unui purtător de cuvânt al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan, rebelii talibani s-au retras în timpul unei operaţiuni a forţelor NATO, folosind ca scuturi minori. Forţele ISAF, alături de trupe de securitate afgane, au lansat, luni, Operaţiunea Kryptonite, în provincia Helmand, din sudul ţării.

Ofensiva a avut ca scop alungarea rebelilor din apropierea unui baraj hidroelectric, pentru a facilita reluarea activităţilor uzinelor electrice din zonă. Potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor ISAF, după un schimb de focuri cu forţele de securitate, extremiştii talibani s-au retras, însă au recurs la scuturi umane, formate din copiii localnicilor.

Potrivit rezidenţilor din regiune, talibanii au mai folosit civili pe post de scuturi umane, însă niciodată copii. Zona Kajaki este de mai multe săptămâni scena confruntărilor dintre talibani şi forţele NATO. Trupele din cadrul ISAF au condus mai multe operaţiuni în regiune pentru a asigura reconstrucţia barajului şi a liniilor electrice.

Ofensiva de luni a fost lansată după ce aproximativ 700 de militanţi străini, printre care ceceni, pakistanezi şi uzbeci, au venit recent din Pakistan, pentru a întări rândurile talibanilor. În acelaşi timp, forţele NATO au anunţat eliminarea unui lider taliban local, într-un alt raid lansat în aceeaşi regiune. Trupele de securitate au negat acuzaţiile localnicilor conform cărora în timpul ofensivei au fost ucişi şi mai mulţi civili.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close