Antena 3 CNN Externe Copiii rromi care au murit la Livorno au fost înmormântaţi (VIDEO)

Copiii rromi care au murit la Livorno au fost înmormântaţi (VIDEO)

Copiii rromi care au murit la Livorno au fost înmormântaţi <font color=red>(VIDEO)</font>
14 Sep 2007   •   16:13

La Livorno a avut loc azi înmormântarea copiilor români de etnie rromă care au murit în incendiul de luna trecută. Taţii lor au fost aduşi sub escortă, fiind arestaţi pentru neglijenţă. Mamele au fost de asemenea de faţă, ele făcând arest la domiciliu. La ceremonie au participat aproximativ 200 de oameni, mulţi dintre ei rromi aflaţi în Italia, rude sau prieteni, dar şi oficiali italieni şi români. Slujba a avut loc la Catedrala din Livorno şi a fost oficiată în rit ortodox.

Pe lângă familiile copiilor decedaţi, la funeraliile de la Livorno au participat şeful Agenţiei naţionale pentru Rromi, Gruia Ioan Bumbu, primarul şi prefectul oraşului Livorno şi numeroşi reprezentanţi ai mai multor ministere din Italia, dar şi oameni obişnuiţi. Pentru organizarea evenimentului s-au luat măsuri serioase de securitate.

Tragica poveste a copiilor morţi în incendiu
Cei patru copii au murit la începutul lunii august, într-un incendiu care a cuprins tabăra improvizată în care locuiau, la Livorno. Tragedia a avut loc în noaptea de 10 spre 11 august, la periferia oraşului italian Livorno. Copiii rromi dormeau într-o baracă improvizată când a izbucnit incendiul. Părinţii lor au reuşit să fugă, dar au fost arestaţi a doua zi şi acuzaţi de abandon. Cei doi risca opt ani de închisoare.

Tragedia copiilor rromi arşi de vii a ţinut prima pagină a ziarelor şi a provocat o dezbatere aprinsă în Italia. Premierul Romano Prodi a fost supus presiunilor să găsească o soluţie pentru miile de rromi care trăiesc în taberele insalubre de la marginea oraşelor. Şi Papa Benedict al XVI-lea şi-a arătat sprijinul pentru rromi.

Incendiul a fost revendicat de o grupare extremistă
La şase zile de la tragedie, o grupare extremistă necunoscută a revendicat incendiul şi i-a ameninţat pe rromi cu exterminarea. ?Le acordăm rromilor un terment de 20 de zile, începând cu 25 august, ca să părăsească teritoriul Italiei şi să evacueze taberele de nomazi.? Poliţiştii nu au reuşit să afle dacă e o ameninţare reală sau o glumă macabră. Ultimatumul expiră însă chiar în ziua înhumării.

IMAGINI DE LA LOCUL INCENDIULUI:

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close