Proiectul pilot constă în introducerea în oferta educaţională, extracurriculară a unităţilor şcolare din Spania şi Italia a unor cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în format de două ore pe săptămână, pentru toate nivelurile de învăţământ preuniversitar.
Curricula va fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, iar cursurile se vor desfăşura conform programei aprobate prin ordin al ministrului. Ministerul va demara selecţia pentru personalul didactic în vederea ocupării catedrelor respective.
Persoanele care vor preda în învăţământul preuniversitar vor trebui să fie absolvenţi ai învăţământului liceal pedagogic, iar persoanele care vor preda în învăţământul gimnazial, fără a avea în mod obligatoriu grad didactic, vor trebui să fie absolvenţi ai învăţământului universitar, de preferinţă licenţiaţi în limba română.
Plata profesorilor va fi la nivelul ţărilor respective, dar se va face pe oră, în jur de 25-30 de euro pentru o oră de predare. Adomniţei a precizat că selecţia personalului didactic se va putea face şi on-line pe pagina de internet a MECT, dar ministerul nu va suporta alte costuri pentru cei selectaţi, decât, eventual, o călătorie cu avionul dus-întors.
De altfel, ministrul Educaţiei a afirmat că se mizează pe găsirea unor persoane care locuiesc deja în ţările respective pentru a preda acest curs.
Ministrul Educaţiei a semnat deja cu omologul său spaniol un acord pentru introducerea acestor cursuri, urmând ca, până la sfârşitul lunii august, să fie semnat un acord şi cu partea italiană. Adomniţei a arătat că în regiunea Madrid, din Spania, unde deja sunt înregistraţi aproximativ 170.000 de români, vor fi cuprinşi în aceste cursuri peste 20.000 de elevi de naţionalitate română.
Cursuri de acest gen vor mai fi organizate, în anul şcolar 2007-2008, în regiunile Sevilla, Barcelona şi Castilla la Mancha. Adomniţei a precizat că în Spania elevii care vor pleca din România nu vor mai trebui să dea examene pentru recunoaşterea treptei de învăţământ şi vor putea fi înscrişi direct în aceeaşi clasă.
Manualele şi materialul didactic de suport pentru desfăşurarea activităţilor vor fi asigurate de Ministerul Educaţiei şi de Institutul Limbii Române, care va organiza şi selecţia personalului didactic. Fondurile necesare pentru implementarea acestui proiect se aprobă prin bugetele anuale ale Institutului Limbii Române.
Ministerul Educaţiei din România şi cele din Spania şi Italia stabilesc unităţile şcolare în care se vor desfăşura aceste cursuri. Autorităţile spaniole şi cele italiene vor pune la dispoziţie săli de clasă şi calculatoare în unităţile şcolare respective şi pot asigura cursuri de formare pentru cadrele didactice selectate de Ministerul Educaţiei.
Rompres