Antena 3 CNN Externe „Îmi pierd fiul în fața ochilor mei.” Copiii mor de foame în brațele părinților lor, în Gaza

„Îmi pierd fiul în fața ochilor mei.” Copiii mor de foame în brațele părinților lor, în Gaza

„Îmi pierd fiul în fața ochilor mei.” Copiii mor de foame în brațele părinților lor, în Gaza
Medicii au declarat pentru CNN că sunt forțați să refuze părinții care cerșesc lapte pentru bebeluși. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Iun 2024   •   00:05

Războiul Israelului din Gaza a epuizat sistemul de sănătate al teritoriului, lăsând personalul incapabil să trateze copiii subnutriți. Este şi cazul lui Younis, un băiat palestinian, în vârstă de nouă ani, care zace suferind de malnutriție şi deshidratare pe o saltea verde din spitalul Nasser, din sudul Gazei. Mama lui face apel la autorităţi să o ajute cu medicamente, notează CNN

Medicii au declarat pentru CNN că sunt forțați să refuze părinții care cerșesc lapte pentru bebeluși, neputând nici măcar să trieze pacienții tineri cu boli cronice agravate de foame severă.

„Facem apel la oamenii cu conștiință să mă ajute să găsesc îngrijire medicală pentru fiul meu, astfel încât să poată reveni la normal”, a declarat mama lui, Ghanima Juma’a, pentru CNN săptămâna trecută, la spitalul din Khan Younis.

„Îmi pierd fiul în fața ochilor mei", spune îndurerată mama lui Younis. 

În urmă cu două luni, familia a fost forțată să fugă din orașul Rafah, din sud, în timp ce Israelul își intensifica atacurile acolo. Acum ei se luptă să supraviețuiască, trăind de-a lungul coastei poluate Asda’a – lângă tabăra de corturi Al-Mawasi – unde nu găsesc suficientă hrană, apă sau chiar umbră din cauza căldurii din Gaza.

„Trebuie să continuăm să ne mutăm dintr-o zonă în alta din cauza războiului și a invaziei... Viața este dificilă”, a spus mama lui Younis. 

„Nici nu avem un cort deasupra capului”, mai spune femeia. 

Și în timp ce Israelul își continuă asediul asupra Gazei, împiedicând grupurile de ajutor să primească suficientă hrană în enclavă, părinții spun că nu au de ales decât să-și privească copiii murind de foame.

Peste opt luni de bombardamente au distrus infrastructura, au distrus comunități și au devastat cartiere întregi. Sistemele de salubritate – deja stresate de lipsa de apă din cauza căldurii extreme – au fost puternic distruse, potrivit ONU, reducând accesul la apă curată.

Cel puțin 34 de copii au murit deja din cauza malnutriției în Gaza, a raportat biroul de presă guvernamental pe 22 iunie. Numărul real ar putea fi mai mare, deoarece accesul limitat la Gaza a împiedicat eforturile agențiilor de ajutor de a evalua pe deplin criza de acolo.

Peste 50.000 de copii au nevoie de tratament pentru malnutriție acută, a declarat agenția ONU pentru refugiații din Palestina (UNRWA) la începutul acestei luni. Israelul și-a lansat ofensiva militară în Gaza după atacurile din 7 octombrie conduse de Hamas asupra sudului Israelului, în care cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise și alte peste 250 au fost răpite.

Atacurile israeliene din Gaza au ucis de atunci 37.658 de palestinieni și au rănit alte 86.237 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.


 
×
Subiecte în articol: copii morti foamete Gaza
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close