Armata siriană şi serviciile de securitate sunt responsabile de "majoritatea încălcărilor grave ale drepturilor omului", potrivit unui raport al ONU publicat joi, care acuză Damascul de practicarea torturii, inclusiv asupra copiilor, relatează
AFP.
"Majoritatea încălcărilor grave ale drepturilor omului documentate de Comisie" în acest raport, care acoperă perioada martie-mai 2012, "au fost comise de armata siriană şi serviciile de securitate în cadrul operaţiunilor militare sau de căutare desfăşurate în zone cunoscute ca găzduind dezertori şi/sau persoane înarmate sau percepute ca oferind susţinere grupărilor armate antiguvernamentale", scrie comisia de anchetă internaţională.
"Armata a folosit un larg evantai de mijloace militare, inclusiv tiruri de artilerie grea asupra zonelor civile", continuă anchetatorii, care afirmă că au primit informaţii ce arată că "grupările armate antiguvernamentale comit, de asemenea, abuzuri în ceea ce priveşte drepturile omului".
Dar ei se declară preocupaţi de acţiunile armatei şi forţelor de securitate, precum şi de deplasarea civililor şi "negarea sistematică, în anumite regiuni, a necesităţilor de bază pentru viaţa umană ca hrana, apa şi îngrijirile medicale".
Subliniind că Damascul continuă execuţiile extrajudiciare şi tortura, anchetatorii atrag atenţia asupra copiilor, care continuă să sufere şi "fac în mod frecvent parte dintre cei ucişi sau răniţi în atacurile asupra manifestanţilor şi în bombardamentele asupra oraşelor şi satelor, comise de forţele publice".
Băieţi în vârstă de zece ani "deţinuţi de forţele publice, au declarat de mai multe ori că au fost torturaţi pentru a mărturisi că "membrii familiilor lor sunt simpatizanţi sau soldaţi ai Armatei siriene libere (ASL)", scriu anchetatorii.
Comisia susţine, de asemenea, că "are dovezi confirmate că grupările armate ale opoziţei folosesc adeseori copiii ca mesageri, purtători de medicamente şi mesaje, precum şi ca bucătari în unităţile de pe teren". Aceasta s-a întâlnit în mai cu mai mulţi dintre ei, care traversează periodic frontiera cu Turcia.
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), peste 12.000 de persoane au murit în Siria din martie 2011, majoritatea civili ucişi de forţele guvernamentale care reprimă sângeros o contestare populară inedită împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.