Antena 3 CNN Externe Copii-soldați racolați de bande din Suedia comit crime pe bani în Danemarca, acuză autoritățile de la Copenhaga

Copii-soldați racolați de bande din Suedia comit crime pe bani în Danemarca, acuză autoritățile de la Copenhaga

Gun barrel Getty
O persoană țintește cu o armă de foc. Imagine generică. Sursă: Getty Images
de A.I.    |    15 Aug 2024   •   17:46

Autoritățile de la Copenhaga exercită presiuni crescânde asupra Suediei pentru a pune stavilă valului de infracțiuni grave, inclusiv omoruri la comandă, comise de minori din această din urmă țară pe teritoriul danez, scrie Politico.

Ministrul danez al Justiției, Peter Hummelgaard, a anunțat că, începând cu luna aprilie, în Danemarca au avut loc 25 de incidente în care au fost implicați cetățeni suedezi.

În august, au existat cinci cazuri în care poliția daneză a acuzat adolescenți suedezi de infracțiuni grave, inclusiv tentativă de omor și provocarea de explozii, a adăugat el.

"Grupări criminale din Danemarca au angajat 'copii-soldați' suedezi pentru a desfășura activități infracționale (în Danemarca)", a insistat ministrul danez, precizând că va face presiuni asupra autorităților sudeze pentru a-și asuma partea lor de responsabilitate pentru situație.

Gravitatea fenomenului a fost subliniată și de șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

"Am văzut recent cum au izbucnit conflictele între bande: explozii, împușcături. Un fapt straniu este acela că infractori cinici angajează tineri suedezi pentru a comite infracțiuni în Danemarca. Nu vom accepta acest lucru. Guvernul privește problema cu cea mai mare seriozitate", a spus ea.

"Din moment ce aceasta este o problemă suedeză care a ajuns în Danemarca, este firesc ca poliția suedeză să contribuie la rezolvarea ei", a afirmat, la rândul său, Jens-Kristian Lütken, responsabil pentru ocuparea forței de muncă și integrare în administrația din Copenhaga.

Responsabil al poliției suedeze: "Suedia nu e răspunzătoare pentru toată criminalitatea din Suedia sau Norvegia"

Replica a venit din partea lui Håkan Wall, șeful unității internaționale din cadrul Departamentului Național de Operațiuni al poliției din Suedia.

"Din păcate, Suedia s-a distins prin faptul că bandele locale au o aplecare foarte mare pentru violență, iar acest lucru este exploatat de alți infractori din țările vecine.  Însă acest lucru nu face Suedia responsabilă pentru toată criminalitatea din Danemarca sau Norvegia", a comentat acest oficial.

Infractorii adolescenți din Suedia sunt racolați pe rețelele de socializare, în special pe Telegram, fiindu-le promise sute de mii de coroane suedeze pentru activități care se întind de la spionaj și acte de vandalism până la crimă. Mulți dintre acești copii nu au antecedente penale, notează Politico.

Danemarca trimite ofițeri de poliție în Suedia, din cauza infractorilor minori

Ministrul danez Peter Hummelgaard a anunțat, săptămâna aceasta, că va consolida cooperarea polițienească transfrontalieră în următoarele săptămâni.

Astfel, mai mulți ofițeri de poliție danezi vor fi trimiși Suedia, iar controlul la frontieră va fi întărit. De asemenea, adolescenții danezi vor fi vizați de o campanie de conștientizare legată de riscul comiterii de infracțiuni în Danemarca. 

Poliția daneză a solicitat, de asemenea, instrumente de recunoaștere facială pentru a instrumenta aceste cazuri, dar ministrul Justiției a arătat că asta ar presupune modificarea legii.

Violența bandelor este o problemă majoră în Suedia de ceva vreme. Fenomenul se manifestă și în Danemarca, dar la o scară mult mai mică, amintește Politico.

Infractorii preferă să angajeze adolescenți, deoarece aceștia sunt adesea protejați de urmărirea penală și riscă pedepse mai mici dacă sunt prinși.

"Mulți o văd ca pe o problemă cu migranții, dar această radicalizare și normalizare a stilului de viață infracțional atrage, de asemenea, copii din clasa de mijloc, proveniți din medii normale și cu părinți suedezi. Nu mai e doar un fenomen printre copiii săraci, cu probleme", a spus Diamant Salihu, un jurnalist suedez specializat în criminalitate.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close