Antena 3 CNN Externe Studiu SUA: Copiii au un răspuns imunitar mai bun faţă de adulţi la infecţia cu noul SARS-CoV-2

Studiu SUA: Copiii au un răspuns imunitar mai bun faţă de adulţi la infecţia cu noul SARS-CoV-2

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 21:00 09 Noi 2020 Modificat la 21:00 09 Noi 2020
Studiu SUA: Copiii au un răspuns imunitar mai bun faţă de adulţi la infecţia cu noul SARS-CoV-2

Diferențele în anticorpi sugerează evoluția infecției, iar răspunsul imunitar este distinct la copii. Majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corpul lor, notează medicalxpress.com

"Studiul nostru oferă o examinare aprofundată a anticorpilor SARS-CoV-2 la copii, dezvăluind un contrast puternic cu adulții”, spune imunologa Universității Columbia, Donna Farber, dr. Departamentul de Chirurgie, care a condus studiul cu Matteo Porotto, profesor doctor asociat în patogenie moleculară virală la Departamentul de Pediatrie din Columbia, SUA.

Ea a mai precizat că la copii, cursul infecțios este mult mai scurt și nu este la fel de răspândit ca la adulți și este posibil să nu aibă nevoie de un răspuns imun puternic la anticorpi pentru a scăpa de el.

Copiii sunt mai puțin afectați de SARS-CoV-2

În pandemia cu COVID-19, majoritatea copiilor se pot adapta uşor la influenţa virusului, în timp ce persoanele în vârstă duc lupte asidue.

"Aceasta este o nouă infecție pentru toată lumea, dar copiii sunt adaptați în mod unic pentru a vedea agenții patogeni pentru prima dată.

Asta este proiectat să facă sistemul lor imunitar. Copiii au o mulțime de celule T naive care sunt capabile să recunoască tot felul de agenți patogeni noi, în timp ce persoanele în vârstă depind mai mult de amintirile noastre imunologice.

Nu suntem la fel de capabili să răspundem la un agent patogen nou, așa cum pot copiii”, a mai spus imunologa Universității Columbia, Donna Farber.

Copiii produc mai puțini anticorpi neutralizanți SARS-CoV-2

Dintre cei 47 de copii participanţi la studiu, 16 au fost tratați la Centrul Medical Irving al Universității Columbia pentru MIS-C (sindrom inflamator multisistem) și 31 de copii de vârste similare au dat rezultate pozitive pentru virus după ce au vizitat centrul medical pentru tratamentul altor afecțiuni.

Jumătate dintre copiii fără MIS-C nu prezentau simptome COVID-19. Cei 32 de adulți din studiu au variat de la pacienții grav afectați admiși la spital la cei cu boli mai ușoare şi care ulterior s-au recuperat acasă.

Ambele grupuri de copii au produs același profil de anticorpi, a constatat studiul, care diferă de cel al adulților.

În comparație cu adulții, copiii au produs mai puțini anticorpi împotriva proteinei spike a virusului - pe care virusul îl folosește pentru a infecta celulele umane.

Anticorpii copiilor au avut o activitate neutralizantă mai mică

"Există o legătură între amploarea răspunsului dvs. imunitar și amploarea infecției: cu cât infecția este mai severă, cu atât răspunsul imun este mai robust, deoarece trebuie să aveți mai multe celule imune și reacții imune pentru a elimina o doză mai marea unui agent patogen", a mai precizat imunoloaga.

Spre deosebire de adulți, copiii au produs, de asemenea, foarte puțini anticorpi împotriva unei proteine ​​virale care este vizibilă doar pentru sistemul imunitar după ce virusul infectează celulele umane.

„Asta sugerează că la copii, infecția nu se răspândește foarte mult și nu le ucide o mulțime de celule. Deoarece copiii elimină rapid virusul natural, nu au o infecție răspândită și nu au nevoie de un răspuns puternic de anticorpi”, a mai precizat Farber.

Vaccinurile în curs de dezvoltare pentru SARS-CoV-2 conțin bucăți de virus și nu imită calea normală de infecție

 "Copiii răspund foarte bine la vaccinuri și cred că vor dezvolta răspunsuri bune de neutralizare a anticorpilor la un vaccin SARS-CoV-2 și vor fi probabil mai bine protejați decât adulții”, a mai precizat imunoloaga

Cercetătorii Columbia testează acum aceste posibilități cu celule de la copii față de adulți

"Există încă toate aceste probleme despre care avem foarte puține informații. Interacțiunea dintre virus și gazdă este motivul pentru care vedem atât de multă diversitate în răspunsurile la acest virus, dar încă nu înțelegem suficient despre acest virus pentru a determina cu adevărat ce duce la boli severe și ce duce la boli ușoare", a spus Matteo Porotto, profesor doctor asociat în patogenie moleculară virală la Departamentul de Pediatrie din Columbia, SUA.

×
Parteneri
x close