Decizia principală privind catastrofala schimbare climatică va fi amânată cu până la şase ani, dacă summitul de la Copenhaga ajunge la un acord de compromis ce ignoră sfatul organismului ştiinţific al ONU.
Liderii mondiali nu se vor înţelege asupra reducerii emisiilor recomandate de Organismul Interguvernamental pentru Schimbare Climatică (IPCC) şi este probabil să se angajeze a le revizui în 2015 sau 2016, scrie The Times.
Amânarea va înfuria ţările în curs de dezvoltare, depre care cercetătorii susţin că vor suferi cele mai rele efecte în pofida faptului că au cea mai mică contribuţie la schimbarea climatică.
Un proiect de text publicat de ONU arată că ar trebui să existe o analiză în 2016, care ar putea rezulta într-o ?adaptare a scopului pe termen lun pentru reducerea emisiilor de gaze ca şi pentru adecvareea angajamentelor şi acţiunilor?.
The Times scrie că negociatorii din statele dezvoltate doresc să folosească ideea unei analize pentru a justifica eşecul unui acord de reducere cu 25-40 procente a emisiilor de haz faţă de anul 1990, până în 2020, cum a recomandat IPCC.
Chiar şi cele mai generoase oferte ale statelor duc la o reducere de doar 18 la sută. De altfel, fostul premier britanic Tony Blair recunoştea că liderii nu vor putea ajunge la un acord aşa cum a recomandat IPCC .
Oricum este puţin de aşteptat ca statele să modifice ofertele inţiale de reducere în următoarele cinci zile.
SUA a promis o reducere de patru procente faţă de anul 1990 până în 2020, subiect aflat acum în aprobarea Congresului american. UE s-a angajat la o reducere de 20 la sută în aceeaşi perioadă, dar a promis că va merge la 30 procente dacă şi alte state fac eforturi comparabile.
Antena3.ro