Uniunea Europeană trebuie să-şi păstreze autonomia decizională în ceea ce priveşte participarea cu trupe la misiunile ONU, a declarat la Wiesbaden, ministrul german al apărării, Franz Josef Jung, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele UE, informează preşedinţia germană a Uniunii. Oficialul european a adăugat că UE nu va furniza în mod automat trupe pentru misiunile desfăşurate sub egida ONU şi că experienţa câştigată până în prezent trebuie folosită pentru îmbunătăţirea cooperării pe viitor, potrivit Rompres.
Franz Josef Jung a dat ca exemplu în acest sens misiunea privind asigurarea unui climat propice pentru desfăşurarea alegerilor din Congo, apreciind că aceasta a înregistrat un succes deosebit bazat pe o prezenţă militară limitată, graduală, temporară dar credibilă şi o largă participare multinaţională. În perioada 19-21 martie, va avea loc la Berlin un seminar cu tema ?Aspectele militare ale colaborării între Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite?, care se va axa în mod special pe experienţa dobândită cu ocazia misiunii din Congo, conform Rompres.
De asemenea, Germania cere amplasarea unui scut antirachetă pe teritoriul Europei. Iniţiativa Berlinului vine în contextul în care Statele Unite au anunţat că nu au nevoie de aprobarea NATO pentru amplasarea scutului său pe teritoriul unor ţări europene. "În opinia mea, ar trebui să discutăm despre dezvoltarea unui astfel de sistem de apărare în cadrul NATO. Sunt necesare de asemenea, convorbiri în cadrul consiliului NATO-Rusia. Consider că suntem în continuare interesaţi de un parteneriat de dezvoltare cu Rusia, pentru că avem un interes de securitate comun", a declarat Franz Josef Jung, ministrul german al Apărării.
Antena3.ro