Ministerul Sănătăţii anunţa în urmă cu câteva zile că în această toamnă se va da startul campaniei de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin a elevelor de clasa a IV-a . Dar, până acum, ministerul nu a organizat nicio licitaţie pentru cumpărarea produselor.
Pe piaţa internaţională există două astfel de vaccinuri. Unul este Cervarix iar celălalt Gardasil. Cel de-al doilea este şi produsul care va fi acceptat, cel mai probabil, de ministerul Sănătăţii, dar şi cel mai controversat. Şi asta după ce în SUA, vaccinul a fost incriminat în zece cazuri de decese. Două femei au murit în Europa iar în alte cazuri au apărut efecte adverse grave.
În ciuda uriaşului scandal din SUA, vaccinul nu a fost retras de pe piaţă. În Uniunea Europeană, cele două decese au stârnit dezbateri aprinse. Potrivit specialiştilor din sănătate citaţi de Evenimentul Zilei, reacţiile adverse ale unui medicament pot fi bine cunoscute la cinci ani după introducerea pe piaţă iar Gardasil a fost lansat de prea puţin timp pentru a se şti exact la ce reacţii să ne aşteptăm.
Conducerea reprezentanţei firmei producătoare asigură însă româncele că vaccinul Gardasil nu ridică probleme. Cu toate acestea , părinţii pot refuza ca fiicele lor să fie vaccinate deşi legea prevede amendarea în astfel de situaţii. Niciun părinte nu a fost sancţionat până în prezent, a menţionat reprezentantul Centrului pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile pentru cotidianul citat.
Până acum, un milion şi jumătate de femei din Europa şi 13.000 de românce s-au vaccinat împotriva cancerului de col uterin. România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de cancerul de col.
Antena 3