Antena 3 CNN Externe Contract secret de armament între Serbia şi Irak

Contract secret de armament între Serbia şi Irak

Contract secret de armament între Serbia şi Irak
13 Apr 2008   •   17:43

Irakul a vrut să cumpere, în secret, armament în valoare de peste 800 de milioane de dolari, de la Serbia. Potrivit publicaţiei New York Times, un contract în acest sens a fost încheiat în septembrie, fără licitaţie, şi nu a respectat reglementările anticorupţie. Documentul ar fi fost negociat de o delegaţie de oficiali irakieni de rang înalt, fără înştiinţarea comandamentului american.

După ce informaţiile au ieşit la iveală, oficialii de la Bagdad s-au confruntat cu o serie de critici şi au fost nevoiţi să reducă valoarea contractului la 236 de milioane de dolari. Comandanţii militari americani susţin că mare parte din echipamentele comandate la sârbi sunt de calitate inferioară sau inadecvate pentru misiunile militare.

Ministrul irakian al Apărării, Abdul Qadir, a justificat, însă, încheierea acordului şi a asigurat că a respectat protocoalele de achiziţie. Contractul cu Serbia are ca obiect achiziţia unui mare număr de elicoptere, avioane, transportoare blindate, sisteme de mortiere, mitraliere, echipamente antiglonţ, uniforme militare şi alte echipamente.

În urma modificărilor, Irakul a suspendat achiziţiile de transportoare blindate şi o parte din aparatele de zbor, pentru a ajunge la valoarea de 236 de milioane de dolari.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close