După mai bine de 48 de ore de la producerea seismului cu magnitudinea de 6,6, bilanţul a ajuns la cel puţin 188 de morţi, 25 de persoane dispărute şi aproape 11.500 de răniţi.
De asemenea, aproximativ 17.000 de familii şi-au pierdut locuinţele, potrivit biroului pentru probleme sociale din Sichuan, una dintre regiunile cu cel mai mare număr de locuitori.
Peste 2.000 de replici seismice, cea mai violentă cu o magnitudine de 5,4, s-au produs începând de sâmbătă dimineaţă. În contextul în care în zonă sunt aşteptate ploi, îngrijorarea creşte, condiţiile din Sichuan putându-se agrava.
Situaţia este oricum una dificilă, la peste două zile după cutremur, în unele locuri neputându-se ajunge decât mergând pe jos.
Premierul Li Keqiang s-a întors duminică la Beijing, după ce sâmbătă a condus operaţiunile şi a rămas în zona afectată.
Pe Weibo, o reţea socială chineză asemănătoare twitter-ului, primul ministru a fost copleşit de mesaje de sprijin, cu mii de promisiuni de donaţii în bani sau materiale, individuale sau din partea unor întreprinderi, de stat sau private.
Guvernul chinez a acceptat ajutorul Rusiei, care a trimis 198 de persoane. După cum a informat luni agenţia Xinhua, echipele ruse au ajuns la prânz în regiune şi s-au deplasat imediat la Yaan, zona cel mai grav afectată de cutremur.
Sosirea echipelor din Rusia a avut loc după ce, duminică, Ministerul Afacerilor Externe chinez a informat că refuzase oferte internaţionale de ajutor, considerând că situaţia nu necesita asistenţă din partea altor ţări.