În urma unei altercaţii izbucnite în cadrul Consiliului ONU al Drepturilor Omului, serviciul de securitate a fost nevoit să intervină pentru a calma spiritele, informează AFP. Incidentul a pornit de la o dezbatere dintre un diplomat nord-coreean şi mai mulţi parlamentari sud-coreeni pe subiectul Raportorului Special ONU asupra situaţiei drepturilor omului în Coreea de Nord.
Conform raportului expertului Marzuki Darusman, care a analizat intervalul dintre septembrie 2011 şi ianuarie 2012, situaţia "drepturilor omului şi situaţia umanitară au continuat să se deterioreze în ţară", în cursul acestei perioade. După prezentarea raportului, au luat cuvântul mai mulţi reprezentanţi, şi anume al Coreei de Nord, urmat de cel al Uniunii Europene şi Japoniei.
În timp ce reprezentantul japonez se pregătea să îşi încheie discursul, diplomatul nord coreean So Se Pyong s-a ridicat pentru a părăsi sala. În drum a fost oprit de mai mulţi parlamentari sud-coreeni, în scurt timp adunându-se la locul disputei un mare număr de diplomaţi şi jurnalişti.
Agenţi de securitate ONU au intervenit, unii îndepărtându-l pe diplomatul nord-coreean, în timp ce alţii interogau micul grup de parlamentari sud-coreeni la intrarea în sala Consiliului. Serviciul de securitate a anunţat că este în curs o anchetă, dorindu-se clarificarea acestui incident, care ar fi fost orchestrat, potrivit unor surse ce au dorit protecţia anonimatului.
Înainte să părăsească sala, reprezentantul nord-coreean a anunţat că delegaţia sa nu recunoaşte mandatul Raportorului Special ONU pentru Coreea de Nord. El a apreciat că este vorba despre "rezultatul unui complot între Statele Unite, Japonia şi ţări occicentale care care caută să impună o politică ostilă" faţă de ţara sa.
Japonia, fostă putere colonială în Penisnula Coreeană, şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice oficiale, iar raporturile între cele două sunt tensionate, uneori ostile.