Antena 3 CNN Externe Consiliul Europei acuză Italia de rasism. Poliția face cotroale „care vizează în special romii și persoanele de origine africană”

Consiliul Europei acuză Italia de rasism. Poliția face cotroale „care vizează în special romii și persoanele de origine africană”

Trei politisti şi o nava plina de migranti
Potrivit unui raport al Consiliului Europei, în Italia "discriminarea pe bază rasială" este frecventă în rândul forțelor de poliție, este vorba despre controalele realizate de poliție pe baza originii etnice. Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)
de N.B.    |    23 Oct 2024   •   12:16

Acuzaţii grave aduse Italiei. Consiliul Europei subliniază într-un raport rasismul forţelor de ordine italiene, despre care spune că discriminează prin controale "care vizează în special romii și persoanele de origine africană". În replică, premierul italian Giorgia Meloni a transmis că polițiștii italieni „merită respect, nu asemenea insulte".

ECRI, comisia împotriva rasismului și intoleranței a Consiliului Europei, o organizație internațională non-UE cu sediul la Strasbourg, constată cu "serioasă îngrijorare" că în ultimii ani discursul public italian a devenit "din ce în ce mai xenofob" și că discursurile politice au preluat un ton "puternic de dezbinare", în special față de refugiați, solicitanți de azil și migranți, cetățeni italieni cu origini migratoare, romi și persoane LGBT. Acestea sunt concluziile unui raport ECRI actualizat până în 2024 și publicat marţi, 22 octombrie 2024.

Potrivit respectivului raport, în Italia "discrimarea pe bază rasială" este frecventă în rândul forțelor de poliție, vorbim despre controalele din partea poliției pe baza originii etnice, "care vizează în special romii și persoanele de origine africană". Mai mult, autoritățile nu par să fie "conștiente" de amploarea problemei. Delegația ECRI, citim în raport, a luat cunoștință de "multe mărturii despre discriminare rasială din partea poliției, în special față de comunitatea de romi și persoanele de origine africană".

Aceste mărturii, care se referă la "opriri frecvente și controale pe baza originii etnice", sunt confirmate și de rapoartele organizațiilor societății civile și ale altor organisme internaționale de monitorizare specializate. 

În urma raportului, nu au întârziat să apară reacţiile din partea politicienilor italieni la cel mai înalt nivel.

Presa din Italia relatează că Președintele Republicii Sergio Mattarella i-a telefonat personal șefului poliției exprimându-și uimirea față de declarațiile cuprinse în raportul Comisiei împotriva rasismului și intoleranței al Consiliului Europei și reiterând "stima și apropierea pentru poliţie".

Premierul italian Giorgia Meloni a intervenit pe rețelele sociale ca răspuns la respectivul raport: "ECRI, organismul Consiliului Europei, acuză forțele de poliție italiene de rasism? Forțele noastre de poliție sunt formate din bărbați și femei care, în fiecare zi, lucrează cu dăruire și sacrificiu pentru a garanta siguranța tuturor cetățenilor, fără părtinire. Merită respect, nu asemenea insulte".

Nu în ultimul rând, Matteo Salvini, vicepremier în guvernul Meloni a reacţionat la acuzaţiile dure şi a definit ECRI "un organism inutil plătit și cu taxele cetățenilor italieni. Dacă acestor domni le plac atât de mult romii și imigranții ilegali, ar trebui să-i aducă pe toți acasă la Strasbourg".

×
Parteneri
x close