Antena 3 CNN Externe Rusia a prezidat ședința Consiliului de Securitate al ONU în care a fost acuzată pentru bombardarea spitalului de copii din Kiev

Rusia a prezidat ședința Consiliului de Securitate al ONU în care a fost acuzată pentru bombardarea spitalului de copii din Kiev

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 12:59 10 Iul 2024 Modificat la 13:16 10 Iul 2024
profimedia-0888532505
Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a prezidat ședința Consiliului de Securitate în care Rusia a fost acuzată pentru bombardamentul asupra spitalului de copii din Kiev. Foto: Profimedia Images

Membrii Consiliului de Securitate al ONU l-au confruntat marți pe reprezentantul Rusiei pentru bombardamentele din ziua precedentă care au distrus o parte din cel mai mare spital pentru copii din Ucraina, condamnând Moscova la o întâlnire de urgență prezidată chiar de propriul ambasador al Rusiei la ONU, potrivit ABC News.

Rusia neagă responsabilitatea pentru bombardamentul de la spital, unde cel puțin doi angajați au fost uciși.

Franța și Ecuador au cerut reuniunea de urgență a Consiliul de Securitate, dar Rusia a condus-o în calitate de actual deținător al președinției rotative a consiliului, punându-l pe ambasadorul Vassili Nebenzia în prim-planul criticilor.

„Domnule Președinte, vă rog opriți acest război. Se întâmplă de prea mult timp”, a făcut apel ambasadorul sloven Samuel Zbogar.

Ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield le-a spus colegilor că sunt acolo „pentru că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, actual președinte prin rotație al Consiliului de Securitate, a atacat un spital de copii”.

„Chiar și rostirea acestei fraze îmi dă un fior pe șira spinării”, a adăugat ea.

Nebenzia a caracterizat multitudinea de critici drept „gimnastică verbală” din partea țărilor care încearcă să protejeze guvernul Ucrainei. Acesta a negat din nou că Moscova este responsabilă pentru atacul asupra spitalului, insistând că a fost lovit de o rachetă de apărare aeriană ucraineană.

„Dacă aceasta ar fi fost o lovitură rusă, nu ar fi rămas nimic din clădire”, a spus Nebenzia, adăugând că „toți copiii și majoritatea adulților ar fi fost uciși și nu răniți”.

Bombardamentul de la spitalul de copii Okhmatdyt a făcut parte dintr-un baraj masiv în timpul zilei de luni în mai multe orașe, inclusiv capitala Kiev. Oficialii au declarat că cel puțin 42 de persoane au fost ucise. Atacul a afectat, de asemenea, principalul spital specializat pentru femei din Ucraina și a lovit infrastructura energetică cheie.

La Okhmatdyt, „pământul s-a cutremurat și pereții au tremurat. Atât copiii, cât și adulții au țipat și plâns de frică, iar răniții de durere”, a declarat chirurgul cardiac și anestezist dr. Volodymyr Zhovnir Consiliului de Securitate printr-un apel video de la Kiev. „A fost un adevărat iad.”

Mai târziu, a auzit oameni strigând după ajutor de sub dărâmături. Majoritatea celor peste 600 de copii pacienți au fost mutați în adăposturi, cu excepția celor aflați în operație, a spus Zhovnir. El a spus că peste 300 de persoane au fost rănite, inclusiv opt copii, și doi adulți au murit, unul dintre ei un tânăr medic.

Șeful ONU pentru activități umanitare, Joyce Msuya, a subliniat Consiliului de Securitate că atacarea intenționată a unui spital este o crimă de război. Ea a numit grevele de luni „parte a unui model profund îngrijorător de atacuri sistematice care dăunează asistenței medicale și a altor infrastructuri civile din Ucraina”.

De la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Organizația Mondială a Sănătății a ONU a verificat 1.878 de atacuri care au afectat instituțiile medicale, personalul, transportul, consumabilele și pacienții, a spus ea.

Mai mulți membri ai Consiliului au declarat că greva de luni este șocantă, printre care și ambasadorul britanic Barbara Woodward sau trimisul ecuadorian José De La Gasca, care a spus că este un atac intolerabil.

Woodward și alții au reiterat apelurile de lungă durată ca Rusia să își retragă trupele din Ucraina. 

De partea celalatăm, ambasadorul adjunct al Chinei Geng Shuang și-a exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea de vieți, dar a îndemnat ambele părți să exercite „raționalitate și reținere” și „să dea dovadă de voință politică, să se întâlnească la jumătatea drumului și să înceapă discuțiile de pace”.

Rusia insistă că nu atacă ținte civile din Ucraina, în ciuda abundentelor dovezi contrare.

Marți mai devreme, la Geneva, Danielle Bell, care conduce o echipă a ONU care monitorizează drepturile omului în Ucraina, a declarat că spitalul a fost probabil lovit de o rachetă de croazieră rusă Kh-101.

La sediul ONU, ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya a arătat Consiliului de Securitate fotografii cu ceea ce țara sa afirmă că sunt fragmente care arată originea rusă a proiectilului, plus o hartă care arată traseul unei rachete de pe teritoriul Rusiei către spitalul de copii.

„Ieri, Rusia a vizat în mod deliberat poate cel mai vulnerabil și lipsit de apărare grup din orice societate: copiii cu cancer și alte boli care pun viața în pericol”, a spus Kyslytsya.

Kyslytsya, a cărei țară nu face parte din consiliul format din 15 membri, l-a criticat pe Nebenzia pentru că a ocupat scaunul de președinte după vărsarea de sânge.

„În conformitate cu tradițiile președinției consiliului și pur și simplu ca președinte al consiliului”, a răspuns sec Nebenzia, „sunt obligat să mulțumesc Ucrainei pentru declarația lor”.

×
x close