Membrii Consiliului au condamnat "actele ce au rezultat" în decese şi a aprobat "o investigaţie promptă, imparţială, credibilă şi transparentă în conformitate cu standardele internaţionale."
Consiliul de Securitate a mai cerut Israelului să elibereze navele şi persoanele aflate la bordul lor.
Postul de radio Kol Israel arăta că Israel a reţinut 480 de activişti din flotilă , din care 48 vor fi deportaţi. Alţi 45 sunt internaţi în spital.
"Consiliul cere Israelului să permită acces consular deplin, să permită ţărilor interesate să îşi retragă decedaţii şi răniţii şi să asigure livrarea ajutorului umanitar din convoi către destinaţia sa ," se arată în comunicat.
Consiliul mai aprecia că situaţia din Gaza este "sustenabilă." Comunicatul subliniază că este necesar să se asigure un flix regulat de bunuri în teritoriu.
Armata israeliană a luat cu asalt, în apele internaţionale, un grup de nave ce transporta 10.000 de tone de bunri în Fâşia Gaza şi circa 700 de activişti ai drepturilor omului.
Nouă activişti au fost confirmaţi morţi, da presa arabă pune numărul deceselor mai aproape de 20. Comunitatea internaţională a condamnat pe scară largă atacul.
De altfel, Rusia şi UE au cerut o anchetă completă şi obiectivă a incidentului. În cadrul unei declaraţii comune, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, mai cer şi deplasarea liberă a ajutorului umanitar, mărfurilor comeerciale şi a persoanelor înspre şi dinspre enclava palestiniană.
Statele Unite au blocat cererile din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru o anchetă internaţională. Un comunicat de compromis a ajuns să ceară o anchetă imparţială, despre care Washington arăta că ar putea fi efectuată de Israel.
Turcia a făcut presiuni pentru lansarea unei anchete similare celei a lui Richard Goldstone de anul trecut despre războiul din Gaza. Concluziile acestuia au declanşat proteste în Israel după ce statul evreu şi Hamas au fost acuzate de crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Americanii au blocat şi criticarea Israelului pentru violarea legii internaţionale după atacarea navelor în apele internaţionale.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Israelului să elibereze persoanele şi navele capturate.
"Îmi adaug vocea apelurilor făcute de ONU şi UE pentru o anchetă imediată, imparţială, credibilă şi transparentă a incidentului," arăta Rasmussen într-un comunicat.
"Cer de asemenea eliberarea imediată a civililor reţinuţi şi a navelor."
Consiliul Nord Atlantic (NAC) s-a întâlnit pentru o şedinţă extraordinară, marţi, la cererea Turciei pentru a discuta atacul israelian din Marea Mediterană.
Antena3.ro