Toţi cei 15 membri au adoptat textul de compromis asupra căruia se căzuse de acord de către cele şase mari puteri sâmbătă, ca răspuns la lansarea de pe 5 aprilie a unei rachete din Coreea de Nord.
Textul, propus consiliului de cei cinci membri permanenţi- Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA? plus Japonia, este mai puţin dur decât ar fi vrut Tokyo.
Sprijinită de SUA şi aliaţii europeni, Japonia a făcut presiuni pentru o rezoluţie care să aibă mai multă greutate, dar a întâmpinat vetoul Chinei şi Rusiei, care au cerut reţinere pentru a nu se pune în pericol discuţiile în format de şase pentru dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.
Cu toate acestea, declaraţia condamnă lansarea rachetei Taepodong-2 peste Japonia, apreciind că a fost o ?contravenţie? la rezoluţia 1718 Consilliului de Securitate ce interzicea Phenianului să aibă activităţi legate de rachete.
Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a salutat ceea ce a calificat a fi ?o declaraţie puternică şi unanimă ce condamnă lansarea clar şi fără echivoc?.
Omologul japonez Yukio Takasu, a salutat de asemenea declaraţia, deşi ar fi preferat o rezoluţie. Actul ONU cere Coreii să nu mai facă alte lansări. De asemenea se adaugă că va adopta măsurile impuse de rezoluţia 1718, ce include o întărire a sancţiunilor existente contra unor companii nord coreene.
Până la 30 aprilie, acestea vor avea activele îngheţate şi vor exista produse interzise transferului către şi dinspre Coreea, fără a se specifica cine vor fi subiecţii acestor sancţiumi şi produsele despre care se vorbeşte.
Antena3.ro