"Înţelepţii", garanţi ai constituţionalităţii legilor, stabilesc că această nouă treaptă de impozitare încalcă "principiul egalităţii în faţa impozitării publice". Ea vizează "veniturile fiecărei persoane fizice", în timp ce impozitul pe venit este colectat "la nivelul gospodăriei", subliniază magistraţii.
Ei au refuzat totodată modalităţile de calculare a plafonului impozitului pe avere (ISF), în special integrarea veniturilor sau beneficiilor capitalizate "pe care contribuabilul nu le-a realizat".
Taxa excepţională de 75% urma să fie aplicată pentru o perioadă de doi ani tranşei de venituri din activităţi mai mari de un milion de euro pe an şi pe contribuabil. Mai degrabă simbolică decât eficientă, ea urma să fie aplicată unui număr de aproximativ 1.500 de persoane, care urmau să achite în medie suma de 140.000 de euro cu acest titlu.
Înalta instituţie a fost sesizată de către UMP (dreapta), principalul partid de opoziţie, care atacă virulent o "ciomăgeală fiscală" practicată de către echipa aflată la putere în timpul preşedinţiei lui François Hollande.
Decizia Consiliului Constituţional intervine în contextul în care polemica asupra "exilului fiscal" al actorului Gérard Depardieu, plecat să se instaleze în Belgia, este încă proaspătă.
Consiliul Constituţional a validat, în schimb, creditul de impozit în sumă de 20 de miliarde a întreprinderilor, prevăzut în bugetul rectificativ pentru 2012, o măsură reprezentativă a "pactului pentru competitivitate" propus de Guvernul socialist condus de Jean-Marc Ayrault şi adoptat de Parlament.
Creditul de impozit, adoptat în primă lectură de către deputaţi dar respins de către senatori, urmează să fie reintrodus într-o nouă lectură în Adunarea Naţională.
Întreprinderile ar urma să primească, astfel, primele cecuri de la Trezoreria publică corespunzând acestui credit de impozit în 2014, pentru 2013, dar ele pot să ţină cont de el încă de la începutul lui 2013 în cadrul bugetelor lor.
Măsura va fi finanţată printr-o creştere de TVA, cu trei niveluri, şi anume cinci, 10 şi 20% (6,4 miliarde de euro în 2014), prin economii la cheltuieli publice în valoare de 10 miliarde de euro şi măsuri de fiscalitate ecologică.