Antena 3 CNN Externe Conservatorii au obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor din Japonia

Conservatorii au obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor din Japonia

4 minute de citit Publicat la 13:40 16 Dec 2012 Modificat la 13:40 16 Dec 2012
Conservatorii au obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor din Japonia
Foto: Mediafax/AFP
Update 13:40 - Conservatorii din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLD) au obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor din Japonia, în urma alegerilor legislative de duminică şi vor reveni la putere după o pauză de trei ani, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP.
   
Partidul Liberal-Democrat condus de Shinzo Abe, probabil viitorul premier, a câştigat 275 dintre cele 310 mandate în Camera inferioară, care numără 480 de locuri, respectiv mai mult decât majoritatea absolută de 241, a anunţat, la ora locală 20.00 (13.00 ora României), postul de televiziune public NHK, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.
   
Marile televiziuni private au oferit estimări comparabile.
   
Această formaţiune, care a condus Japonia aproape fără întrerupere de la sfârşitul anilor '50 şi până în 2009, pare să revină în forţă după acest scrutin anticipat.
   
Ea ar putea chiar să obţină majoritatea calificată de două treimi împreună cu aliatul său de centru, ceea ce ar facilita misiunea acestei coaliţii în faţa unui Senat fără majoritate clară.
   
Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) al actualului premier Yoshihiko Noda, pare să fi suferit o înfrângere dură, păstrându-şi doar 55, cel mult 77, de mandate faţă de 308 câte avea după victoria sa istorică la scrutinul precedent din 2009, potrivit NHK.
   
La ora locală 18.00, rata de participare era de 41,77 la sută, cu 6,63 de puncte mai puţin decât în urmă cu trei ani la aceeaşi oră, potrivit Guvernului. Alegătorii care au votat anticipat au fost însă mult mai puţini decât în 2009.

-------------------

Japonezii votează duminică pentru reînnoirea Camerei inferioare a Parlamentului în cadrul alegerilor legislative anticipate care ar urma să îi readucă la putere pe conservatorii din PLD, după o pauză de trei ani, petrecută în opoziţie, relatează AFP.
   
Birourile de vot s-au deschis la ora 07.00 (24.00 ora României) şi numărătoarea ar urma să înceapă imediat după închiderea lor, la ora 20.00 (13.00 ora României), primele tendinţe fiind prezentate la scurt timp după aceasta de marile posturi de televiziune.
   
Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) al premierului Yoshihiko Noda ar urma să fie sancţionat dur de alegători, mai degrabă dezamăgiţi de numeroasele promisiuni nerespectate în trei ani de guvernare, decât seduşi de conservatorii din Partidul Liberal Democrat (PLD), conduşi de Shinzo Abe.
   
Acesta din urmă cunoscut ca fiind un adept al politicii de forţă şi fost premier (2006-2007), a afirmat în timpul campaniei că nu promite ceea ce nu poate realiza, în special în domeniul economic, în tip ce Japonia este afectată de o deflaţie persistentă, o monedă naţională puternică şi deprimarea economică internaţională.
   
Cetăţenii nu par însă entuziasmaţi, la ora locală 14.00 (07.00 ora României), rata de participare fiind de doar 27,40 la sută, în scădere cu 7,79 de puncte faţă de scrutinul precedent, potrivit Guvernului. Alegătorii care au votat însă anticipat au fost mai puţini decât în 2009.
   
În afară de o mare surpriză, japonezii sătui de instabilitatea cronică (şase premieri în şase ani) ar trebui să dea un "cartonaş roşu" PDJ după alternanţă "istorică" ratată şi să voteze fără entuziasm pentru PLD. Un partid pe care îl cunosc bine pentru că a guvernat aproape fără întrerupere de la sfârşitul anilor '50.
   
"Nu sunt de acord total cu PDL, dar cel puţin este un partid experimentat", a declarat pentru AFP Yoichi Ono, un alegător în vârstă de 82 de ani, întâlnit într-o sală de gimnastică din Tokyo transformată în birou de vot.
   
"PLD este stabil, este un lucru bun pentru Japonia. Dar Shinzo Abe este prea de dreapta, nu mă simt prea în siguranţă", afirmă la rândul său Shunichi Kawasaki, un pensionar în vârstă de 68 de ani.
   
Peste 100 de milioane de japonezi urmează să aleagă 480 de deputaţi ai Camerei inferioare care vor alege apoi premierul pentru a conduce destinele unei naţiuni ce îmbătrâneşte, se află în recesiune economică şi este afonă din punct de vedere diplomatic.
   
În faţa unei Chine în plină dezvoltare care contestă suveranitatea Japoniei asupra insulelor din Marea Chinei de Est, conservatorii acuză indulgenţa liderilor PDJ şi promit mai multă fermitate.
   
Ei prevăd, de asemenea, bugete de relansare pentru a revigora a treia putere economică a lumii şi o presiune tot mai mare asupra Băncii Japoniei pentru ca aceasta să deschidă casieriile.
   
"Este timpul să punem capăt confuziei şi deprimării de trei ani şi trei luni", a declarat Shinzo Abe sâmbătă, în cadrul ultimului său discurs de campanie.
   
În total 300 de deputaţi sunt aleşi pe baza scrutinului uninominal şi 180 de mandate sunt atribuite prin scrutin proporţional în 11 mari zone regionale. Aproximativ 12 partide au intrat în cursă.
   
PLD fiind dat deja câştigător, principala miză constă în amploarea victoriei sale. Sondajele anticipează că acesta va câştiga majoritatea absolută (241 de mandate), poate chiar majoritatea calificată (320 de locuri) împreună cu principalul său aliat, ceea ce îi va facilita misiunea în faţa unui Senat fără o majoritate clară.
   
A fost necesară mai puţin de o legislatură pentru ca PDJ, cu siguranţă afectat de o conjunctură economică mondială dificilă şi de tripla tragedie din martie 2011 (seism, tsunami, catastrofă nucleară) să se prăbuşească în opinia publică.
   
Uitându-se de o datorie colosală (peste 200 la sută din PIB), PDJ a fost ales pe baza unor promisiuni generoase: şcolaritatea gratuită pentru liceeni, creşterea alocaţiilor familiale, scăderea impozitelor pentru IMM, menţinerea taxei privind consumul, suprimarea taxelor rutiere etc.
   
Multe au fost pierdute pe drum, iar PDJ, deja slăbit după pierderea Senatului în 2010, ar putea să sufere o înfrângere dură, obţinând mai puţin de 100 de mandate, faţă de 230 în prezent. Acesta a avut chiar 308 după scrutinul din 2009, dar rândurile sale au fost slăbite după numeroase plecări.

×
x close