Antena 3 CNN Externe Analiștii dezvăluie consecințele devastatoare ale sistării ajutorului american pentru Kiev: "Posibil ca armata Ucrainei să se prăbușească!"

Analiștii dezvăluie consecințele devastatoare ale sistării ajutorului american pentru Kiev: "Posibil ca armata Ucrainei să se prăbușească!"

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:27 03 Oct 2023 Modificat la 09:27 03 Oct 2023
munitie consumata
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

Presa internațională notează că SUA au alocat Ucrainei peste 43 de miliarde de dolari sub formă de ajutor de securitate, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Un compromis între democrații majoritari în Senat și republicanii care controlează Camera Reprezentanților a eliminat, sâmbătă, fonduri de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, făcând posibilă adoptarea unei legi care permite guvernului american să funcționeze încă 45 de zile.

Rămâne de văzut dacă blocarea asistenței militare destinate forțelor Kievului va fi sau nu permanentă în Congresul SUA.

Citește și: Zelenski, după ce Congresul SUA a tăiat ajutorul militar pentru Ucraina: "Victoria noastră va veni!" 

Analist: Sistarea ajutorului american, devastatoare pentru Ucraina

"Ar fi devastator pentru ucraineni dacă ajutorul american ar fi oprit", estimează Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

"Armata ucraineană ar slăbi și apoi, în cele din urmă, s-ar putea prăbuși, deși ar putea fi capabilă să reziste (doar) în defensivă", a adăugat el.

Acesta a subliniat că militarii angajați în au nevoie de un flux continuu de arme, provizii și muniții pentru a înlocui ceea ce este distrus și se consumă.

Dacă ajutorul american ar fi complet întrerupt - iar care Casa Albă insistă că nu se va întâmpla - impactul nu ar fi imediat, având în vedere că asistența autorizată anterior este încă în curs de acordare.

Analist: Ar dura câteva săptămâni până să se vadă efectele pe câmpul de luptă

"Ar dura probabil câteva săptămâni înainte de a vedea efectele pe câmpul de luptă", crede Mark Cancian.

Totuși, e posibil ca Moscova să nu fructifice această oportunitate, deoarece "rușii sunt destul de epuizați în acest moment", subliniază analistul.

Una dintre componentele militare cele mai vizibile care ar fi afectate de sistarea ajutorului american este apărarea antiaeriană.

Sistemele furnizate de americani nu pot fi înlocuite rapid cu alte sisteme provenind de la partenerii din Europa, spune James Black, de la institutul RAND Europe.

Analist: Ar dura zeci de ani ca Europa să înlocuiască SUA în plan militar

"Nu poți cu adevărat să înlocuiești un sistem cu un alt sistem, dacă acestea din urmă operează în moduri diferite și se ocupă de amenințări diferite", a arătat el.

Potrivit acestuia, "dacă se elimină componenta americană, se deteriorează eficacitatea întregului sistem integrat".

Ar fi nevoie de "un efort de zeci de ani pentru ca Europa să ajungă într-un punct în care (să) poată înlocui complet SUA în plan militar sau ca putere industrială de apărare", a conchis James Black.

Foto: muniție de artilerie consumată pe frontul din Ucraina

×
x close