O anchetă a Congresului american despre armele de distrugere în masă oferă o predicţie sumbră despre folosirea în următorii cinci ani a armelor biologice sau nucleare.
Investigaţia de şase luni indică Pakistanul ca fiind una dintre cele mai probabile surse pentru un asemenea atac. Ţinta ar putea fi SUA sau altă parte a lumii.
Raportul, realizat de Comisia de Prevenire a Armelor de Distrugere în Masă, concluzionează că ?dacă societatea mondială nu acţionează decisiv şi cu mare urgenţă, este mai mare probabilitatea ca arme de distrugere în masă să fie folosite într-un atac terorist undeva în lume până în anul 2013?.
Acesta adaugă că ?este mai probabil ca teroriştii să fi capabili să obţină şi să folosească o armă biologică decât o armă nucleară?.
Preşedintele George Bush a salutat raportul, declarând că ameninţarea este cea mai mai mare pentru SUA şi este ?periculos de reală?.
El a declarat că după 11 septembrie, a pus în practică politici ce să atace această ameninţare şi lasă succesorului o fundaţie bună.
Administraţia lui Barack Obama, ce va face o prioritate din proliferarea armelor de distrugere în masă, a fost informată miercuri despre datele cuprinse în raportul de 132 de pagini.
Comisia, condusă de fostul senator democrat Bob Graham şi fostul senator democrat Jim Talent, a avut la dispoziţie şase luni pentru a încheia raportul. Acesta continuă munca comisiei care a anchetat atacurile din 11 septembrie.
Graham a declarat reporterilor că un atac biologic sau nuclear în următorii cinci ani nu este inevitabil, iar raportul include o serie de recomandări. Dacă sunt implementate acestea, ameninţarea s-ar putea diminua.
Oricum, raportul concluzionează că riscul din parte armelor nucleare sau biologice este mai mare decât au sugerat analiştii de politică externă sau apărare.
Cu toate eforturile realizate de agenţiile şi guvernul SUA, ?limita de securitate Americii se micşorează, nu se măreşte?, se scrie în analiză.
În plus, se menţionează că majoritatea materialului biologic sau nuclear de pe glob este slab păzit şi, deci, vulnerabil la grupurile teroriste sau la cei care l-ar putea vinde pe piaţa neagră.
Pe lângă grupurile militante apatride, comisia avertizează asupra pericolului pus de proliferarea armelor nuclearee de state precum Iranul, arătând că administraţia Obama trebuie să îl împiedice în încercarea de a realiza arma nucleară.
Arată, de asemenea, spre Pakistan, atât ca stat, cât şi ca grupuri teroriste, ca fiind unul dintre locurile cele mai îngrijorătoare. ?Dacă ar exista o hartă a armelor de distrugere în masă şi a terorismului, toate drumurile s-ar intersecta în Pakistan", se scrie în raport.
?Este epicentrul multor dintre aceste pericole?, se arată în raportul realizat înainte de atacurile din Mumbai.
Comisia recomandă lui Obama ca Pakistanul să fie prioritatea numărul unu în ceea ce priveşte proliferarea şi terorismul. Propunerile includ eliminarea teroriştilor prin mijloace militare, economice şi diplomatice, securizarea materialelor biologice şi nucleare în Pakistan, contrarea şi înfrângerea ideologiei extremiste.
Altă recomandări se referă la securizarea laboratoarelor biologice şi nucleare din SUA, insuficient păzite, dar şi la pregătirea unei strategii pentru un atac cu antrax.
Antena3.ro