Indicele industrial Dow Jones a avansat cu 1,14%, Standard & Poor's 500 cu 1,34%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 2,47%.
Pieţele europene au crescut miercuri, urmând burselor din Asia, care au urcat de asemenea susţinute de decizia din Congresul american.
Înţelegerea din Congres nu este atât de amplă pe cât ar fi vrut investitorii, întrucât nu introduce măsuri semnificative de reducere a deficitului bugetar şi nu abordează problema plafonului de îndatorare al Statelor Unite.
Congresul SUA a adoptat legislaţia pentru evitarea activării automate a unui set de majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, care ar fi intrat în vigoare la începutul anului, iar bursele au urcat miercuri, susţinute de optimismul că cea mai mare economie a lumii a evitat o nouă încetinire.
Legislaţia, un compromis între partidele Democrat şi Republican, blochează cea mai mare parte a majorărilor de taxe şi amână reducerile de cheltuieli, compensate în mare parte prin creşterea taxelor pentru americanii bogaţi. Acordul celor două partide lasă însă nerezolvate mai multe probleme şi asigură noi confruntări în perioada următoare.
Congresul a oprit creştere taxelor pentru circa 99% din americani şi a amânat cu două luni reduceri de cheltuieli în valoare de 109 miliarde de dolari pentru armată şi programe guvernamentale interne. Impozitele au fost majorate, iar deducerile de taxe limitate pentru familiile cu venituri de peste 450.000 de dolari pe an, potrivit CNBC.
Înţelegerea evită impactul imediat al măsurilor de austeritate, dar problemele bugetului şi plafonului de îndatorare, aflat în prezent la circa 16.400 de miliarde de dolari, rămân. Casa Albă vrea să evite o repetare a luptei politice pentru limita de îndatorare similară celei din 2011.
Măsurile adoptate amână şi nu rezolvă problemele. În două luni Congresul şi preşedinţia SUA vor relua negoecierile odată cu expirarea amânării reducerilor de cheltuieli de aproape 110 miliarde de dolari, dar şi pentru creşterea plafonului de îndatorare. Republicanii vor să folosească limita de îndatorare pentru a obţine de la Preşedinţie reduceri ale cheltuielilor guvernamentale, potrivit Wall Street Journal. Obama afirmă că nu va negocia aşa ceva.