Antena 3 CNN Externe Congresul SUA aprobă reforma privind asigurările medicale, dar republicanii se luptă să abroge deja actul

Congresul SUA aprobă reforma privind asigurările medicale, dar republicanii se luptă să abroge deja actul

Congresul SUA aprobă reforma privind asigurările medicale, dar republicanii se luptă să abroge deja actul
23 Mar 2010   •   00:38

După aproape 11 ore de dezbatere şi voturi multiple, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat, duminică, în favoarea reformei sanitare, aducând o victorie istorică pentru preşedintele Barack Obama.

În cadrul votului în doi paşi, Camera a aprobat mai întâi versiunea Senatului de asigurare medicală, cu un scor de 219 la 212. Dintr voturile cu "nu", 34 sunt din partea democraţilor care au defectat.
Acesta a fost urmat de un alt vot, pentru aşa numitul "act de reconciliere," ce include numeroase schimbări la versiunea Senatului, iar votul a fost de această dată 220 la 211, cu 33 de democraţi care au trădat. De aici va ajunge la Senat, unde va fi supus votului în decursul zilei de marţi.
Liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, declara că are asigurate destule voturi pentru a fi aprobat.
Deoarece actul din Senat deja a trecut de ambele camere, acum aşteaptă semnătura preşedintelui pentru a deveni lege. Indiferent, dacă actul "reconciliat" va trece sau nu de Senat, primul act aprobat de camera superioară marchează cele mai profunde schimbări în sistemul de protecţie socială din SUA de la introducerea Securităţii Sociale în 1935 şi Medicare în 1965.
Legislaţia va extinde planul de sănătate al guvernului şi va acoperi circa 32 milioane de americani care acum sunt neasiguraţi. Va impune noi taxe pentru bogaţi şi va interzice companiilor de asigurare să refite acoperirea costurilor pentru condiţii medicale pre-existente.
Barack Obama a salutat votul ca pe o victorie ?a poporului american şi a bunului simţ."

Pe de altă parte, republicanii promit să lupte contra noulu act şi să îl folosească contra democraţilor la alegerile de jumătate de mandat din toamnă, chiar dacă legea a fost adoptată şi va fi aprobată de preşedinte.

Câţiva senatori şi congresmeni au introdus propuneri în care cer anularea legii privind asigurarea medicală. 12 procurori generali statali, toţi republicani, au deschis de asemenea procese pentru a bloca actul, pe motiv că prevederile sale ca oricine să aibă asigurare de sănătate sunt neconstituţionale.
Patru legislaturi de stat au adoptat deja legi care să blocheze actul.
În plus, senatorii republicani vor încerca să întârzie cât mai mult adoptarea amendamentelor la lege prin diferite artificii tehnice.

Reforma, care costă 940 de miliarde de dolari pe o perioadă zece ani, ar urma să reducă deficitul american cu 138 de miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru Buget al Congresului (CBO). Textul prevede o scădere a cheltuielilor programului de asigurări de sănătate pentru persoanele în vârstă (Medicare).

În total, textul ar urma să permită unui număr de 32 de milioane de americani, în prezenţi lipsiţi de o asigurare medicală, să beneficieze de ea. Obiectivul este de a garanta o asigurare de sănătate pentru americanii de sub 65 de ani, într-o proporţie de 95 la sută. Textul interzice de asemenea asigurătorilor să refuze asigurarea persoanelor care s-au îmbolnăvit anterior.

Era nevoie de o majoritate de 216 voturi pentru ca textul să fie adoptat.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Congresul american Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close