Antena 3 CNN Externe Confuzie la alegerile prezidenţiale din Pakistan

Confuzie la alegerile prezidenţiale din Pakistan

Confuzie la alegerile prezidenţiale din Pakistan
05 Oct 2007   •   18:30

Alegeri prezidenţiale în plină confuzie, sâmbătă în Pakistan. Curtea Supremă a dat undă verde desfăşurării scrutinului, dar a interzis proclamarea oficială a rezultatelor, înainte de 17 octombrie. Judecătorii au nevoie de încă o săptămână, pentru a decide dacă actualul şef al statului Pervez Musharraf, poate candida. Între timp, preşedintele a încheiat un acord cu principala sa rivală în alegeri, Benazir Bhutto, căreia i-ar putea oferi fotoliul de premier.

Opoziţia a contestat dreptul şefului statului de a candida din nou, la 8 ani după preluarea puterii prin lovitură de stat. Pervez Musharraf a preluat puterea în 1999, îndepărtându-l pe fostul premier Nawaz Sharif. Noul lider a lansat Pakistanul pe o linie pro-occidentală, după atentatele din 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Contestat de opoziţie şi mulţi dintre pakistanezi, şeful statului a promis că va demisiona din funcţia de comandant al armatei dacă este ales. Scrutinul de sâmbătă se va desfăşura prin sufragiu indirect, preşedintele fiind ales de membrii Parlamentului şi cei ai Adunărilor Regionale.

Pervez Musharraf şi-a depus candidatura din nou, dar acţiunea a fost contestată de opoziţie la Curtea Supremă. Instanţa supremă a întârziat să se pronunţe însă în privinţa contestaţiei formulate de opoziţie, aşa că Musharraf va candida din nou, în alegerile de sâmbătă. Rezultatul alegerilor nu va fi făcut însă public decât după ce judecătorii vor decide dacă Musharraf avea sau nu dreptul să candideze. Momentul nu se aşteaptă înainte de 17 octombrie.

Şeful statului are doi competitori importanţi: un judecător în retragere, suţinut de ordinul avocaţilor ţării, şi un lider al partidului fostului premier în exil, Benazir Bhutto. Musharraf va beneficia de majoritatea voturilor în Parlament şi în 4 dintre Adunările Regionale.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close