Antena 3 CNN Externe Conflictul mocnit între mercenarii Wagner şi armata rusă iese la suprafaţă în Soledar

Conflictul mocnit între mercenarii Wagner şi armata rusă iese la suprafaţă în Soledar

Kievul a anunțat, miercuri, lupte crâncene la Soledar, orașul din Doneţk pe care mercenarii grupului Wagner au raportat încă de marți că l-ar fi capturat.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Ian 2023   •   19:48

Soledar se află la mică distanță de Bahmut, un alt oraș strategic pe care rușii se chinuie de mai multe luni să-l cucerească, fără rezultat, deocamdată.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o fotografie cu el însuși într-unul dintre tunelurile minelor de sare din Soledar.

Însă Kremlinul a luat distanță față de anunțurile de victorie ale lui Prigojin.

"Să nu ne grăbim și să așteptăm declarațiile oficiale", a spus, miercuri, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Tot miercuri, Ministerul rus al Apărării a comunicat că trupele sale de asalt luptă în Soledar și că orașul ar fi fost blocat de forțele Moscovei la nord și la sud.

Ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a scris, la rândul său, pe Telegram că "luptele grele continuă în Soledar". 

"Rușii și-au înlocuit din nou unitățile, după ce au suferit pierderi grele. Numărul luptătorilor Wagner a crescut. Inamicul încearcă să străpungă apărarea forțelor noastre și să cucerească în totalitate orașul, dar nu are succes", a continuat ea.

Zelenski: "Nu va exista un Al Treilea Război Mondial"

Anterior reconfirmării, de ambele părți, că în micul oraș minier încă se dau lupte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat "curajul și fermitatea" soldaților implicați în apărarea Soledar. 

Într-un discurs din cadrul Galei Globurilor de Aur, liderul de la Kiev a vorbit despre victoria țării sale și despre evitarea unui Al Treilea Război mondial.

"Primul Război Mondial a luat milioane de vieți. Al Doilea Război Mondial a luat zeci de milioane. Nu va exista un Al Treilea Război Mondial. Aceasta nu este o trilogie. Ucraina va opri agresiunea rusă de pe pământurile noastre. O vom face împreuna cu întreaga lume liberă și sper că toți veți fi alături de noi în ziua victorioasă, ziua victoriei noastre", a spus Zelenski.

Deși presa internațională a scris despre preparativele ruse din Belarus în vederea unei noi invazii, realitatea de pe frontul din Ucraina arată o scădere a intensității loviturilor forțelor de invazie.

Intensitatea loviturilor artileriei ruse a scăzut în Ucraina. În schimb, a crescut consumul de vodcă în Rusia

În unele zone, scăderea loviturilor de artilerie este de până la 75%, potrivit oficialilor americani și ucraineni, citați de CNN.

Pe acest fond, în care războiul din Ucraina nu merge bine pentru Moscova, economia Rusiei se îndreaptă spre colaps, din cauza sancțiunilor și a faptului că 1.200 de firme occidentale au părăsit țara, spun analiștii într-un articol din publicația "The Bell", citat de Antena 3 CNN.

Printre semnele acestei prăbușiri sunt scăderea salariilor și a numărului de ore de muncă pentru cetățenii ruși, faptul că se închid tot mai multe restaurante, că a scăzut publicitatea la televiziuni și că mall-urile au tot mai puțini clienți.

În plus, a crescut consumul de votcă, semn că oamenii își îneacă tot mai des necazurile în alcool.

×
Subiecte în articol: Soledar Evgheni Prigojin
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close