Antena 3 CNN Externe Conflict major între două țări NATO: Grecia acuză Turcia de încălcări repetate ale spațiului său aerian. Răspuns furios al Ankarei

Conflict major între două țări NATO: Grecia acuză Turcia de încălcări repetate ale spațiului său aerian. Răspuns furios al Ankarei

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 19:18 28 Apr 2022 Modificat la 19:33 28 Apr 2022
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis ?i pre?edintele turc Tayyip Erdogan
Conflict major între două țări NATO: Grecia acuză Turcia de încălcări repetate ale spațiului său aerian. Răspuns furios al Ankarei Sursa foto: Twitter/ Derek Gatopoulos

Miercuri, Ministerul de Externe al Greciei a declarat că a protestat în fața ambasadorului Turciei la Atena pentru o serie de survolări în Marea Egee, spunând că acestea sunt ilegale și o ”provocare inacceptabilă”.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre această problemă.

”I-am spus Secretarului General că acest tip de comportament al unui aliat NATO... este inacceptabil”, a spus Mitsotakis.

”Subminează securitatea europeană, precum și unitatea NATO într-un moment în care, printre membrii NATO, este indispensabil pentru noi toți să rămânem uniți în timp ce ne confruntăm cu agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina”, a adăugat acesta, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat mai devreme că, în urma survolărilor, mediul nu a fost unul bun pentru o rundă așteptată de discuții de consolidare a încrederii între cele două țări.

Răspunsul furios al Turciei

Într-o declarație care răspunde acuzațiilor Greciei, Ministerul turc de Externe a spus că declarațiile Atenei nu reflectă realitatea, că Grecia instigă la tensiuni și că Forțele Aeriene Turce au răspuns unor ”provocări” în conformitate cu regulile de angajare.

”Forțele aeriene grecești au efectuat zboruri provocatoare în apropierea coastelor noastre în perioada 26-28 aprilie și au încălcat în mod repetat spațiul nostru aerian deasupra Datca, Dalaman și Didim”, a transmis instituția, referindu-se la orașele stațiuni de pe coasta mediteraneană a Turciei.

”În timp ce Grecia este partea care provoacă tensiuni, acuzarea țării noastre cu pretenții fără temei nu este în concordanță cu agenda pozitivă și buna vecinătate care au fost obținute recent”, a adăugat acesta, solicitând Atenei să ”sprijine sincer” mecanismele de consolidare a încrederii din cadrul NATO și bilaterale.

Grecia și Turcia, aliați NATO, au ajuns în pragul războiului în 1996 pentru o insuliță părăsită din Marea Egee. Legăturile bilaterale s-au îmbunătățit de-a lungul anilor, în ciuda tensiunilor ocazionale, cel mai recent asupra resurselor energetice din Mediterană.

Cele două țări sunt încă în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi revendicările asupra platformelor lor continentale din Marea Mediterană, drepturile maritime și spațiul aerian, statutul unor insulițe din Marea Egee și Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Ankara și-a repetat apelul de a purta discuții bilaterale cu privire la toate chestiunile controversate cu Grecia, inclusiv în ceea ce privește spațiul aerian. Mitsotakis, care s-a întâlnit luna trecută cu președintele turc Tayyip Erdogan, a declarat că recenta poziție a Turciei cu privire la survol subminează progresul înregistrat în acea întâlnire și că trebuie să se ”oprească imediat”.

Turcia, a adăugat el, nu s-a aliniat la nicio sancțiune luată de UE. ”Acesta nu este comportamentul tipic al unei țări care aspiră să se alăture familiei UE”, a spus el.

În weekend, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Grecia și Cipru sunt singurele țări occidentale care au criticat poziția Turciei cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei, declarând că Atena este îngrijorată că turiștii ruși vor opta pentru vacanță în Turcia din acest motiv.

×
x close