Antena 3 CNN Externe Conflict dur între Netanyahu și negociatorii israelieni. Prmierul insistă să nu se retragă din sudul Fâșiei Gaza în ciuda presiunilor

Conflict dur între Netanyahu și negociatorii israelieni. Prmierul insistă să nu se retragă din sudul Fâșiei Gaza în ciuda presiunilor

Benjamin Netanyahu vorbeste cu pumnul ridicat
Benjamin Netanyahu. Sursă foto: hepta / DPA Images
de Adrian Dumitru    |    24 Aug 2024   •   17:12

Benjamin Netanyahu a intrat în conflict cu negociatorii israelieni pentru încetarea focului din cauza insistenţei sale că Israelul nu se va retrage din aşa-numitul coridor Philadelphia din sudul Fâşiei Gaza, a declarat o sursă care cunoaşte îndeaproape negocierile, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Coridorul Philadelphia, de-a lungul graniţei cu Egiptul, şi coridorul Netzarim, care traversează mijlocul Fâşiei Gaza, au fost două dintre principalele puncte de blocaj în negocierile susţinute de Egipt, Qatar şi Statele Unite.

Netanyahu a insistat în mod repetat asupra faptului că Israelul nu va renunţa la controlul coridorului Philadelphia, deoarece doreşte să împiedice Hamas să introducă ilegal arme şi luptători peste graniţa cu Egiptul.

El a afirmat, de asemenea, că Israelul trebuie să menţină puncte de control în coridorul Netzarim pentru a opri deplasarea luptătorilor înarmaţi ai Hamas din secţiunea sudică a Fâşiei Gaza în nord.

„Prim-ministrul insistă că această situaţie va fi menţinută, împotriva presiunii exercitate de anumite elemente ale echipei de negociere care sunt pregătite să se retragă de acolo„”, a declarat sursa citată.

Televiziunea israeliană Channel 12 a relatat în această săptămână că Netanyahu a criticat dur echipa de negociere, condusă de David Barnea, şeful serviciului de informaţii Mossad, pentru că ar fi dispusă să facă prea multe concesii.

Egiptul şi Hamas doresc ca Israelul să se retragă din coridorul Philadelphia, unde trupele israeliene au avansat în mai. Israelul susţine că Hamas a folosit zona pentru a introduce arme în Gaza. Egiptul spune că a închis rutele de contrabandă.

La mai bine de 10 luni de la atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, care a declanşat războiul, SUA fac presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt ostilităţilor.

Netanyahu a fost supus unor presiuni puternice din partea familiilor unora dintre ostaticii israelieni care au rămas în Gaza şi mulţi au criticat puternic eşecul de a ajunge la un acord, alăturându-se criticilor care l-au acuzat de împiedicarea unui acord în propriile scopuri politice.

Cu toate acestea, în contextul presiunilor exercitate de partizanii liniei dure din propriul cabinet împotriva oricăror concesii şi al sondajelor de opinie care indică o prăbușire în sondaje, prim-ministrul a declarat în repetate rânduri că vizează o victorie totală împotriva Hamas.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close