Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Washington după ce un organism al Congresului american a votat pentru a califica crimele din Primul Război Mondial contra armenilor ca fiind genocid.
Premierul Recep Erdogan declara că este profund preocupat că rezoluţia va dăuna relaţiilor dintre SUA şi Turcia, iar ambasadorul a fost rechemat pentru consultaţii.
Comisia pentru relaţii externe a Camerei Reprezentanţilor a votat pentru a eticheta drept "genocid" masacrarea armenilor de către forţele turce, în pofida presiunii din partea administraţiei Obama şi a Turciei de a se renunţa la această chestiune.
Rezoluţia cere preşedintelui Barack Obama să se asigure că politica americană se referă la masacru ca la un genocid, ceea ce îl pune într-o situaţie delicată. Pe de o parte, Turcia este aliat NATO şi respinge calificativul de genocid pentru acele evenimente.
De cealaltă parte este un important grup armeano-american şi susţinătorii din Congres înainte de importante alegeri parlamentare în noiembrie.
Turcia a avertizat că relaţiile sale cu SUA vor avea de suferit şi eforturile Ankarei de a normaliza relaţiile cu Armenia vor fi afectate dacă rezoluţia este adoptată.
Ministrul armean de Externe Edward Nalbandian a salutat decizia ca ?o dovadă suplimentară a devotamentului poporului american pentru valorile umane universale şi un important pas spre prevenirea crimelor contra umanităţii."
Anterior votului, secretarul american de stat i-a cerut preşedintelui comisiei, democratul Howard Berman să aibă în vedere că măsura ar putea dăuna relaţiilor turco-armene.
Turcia şi Armenia au semnat anul trecut un protocol de normalizare a relaţiilor, dar nu a fost aprobat de parlamentul niciuneia.
Turcia musulmană acceptă că mulţi armeni creştini au fost ucişi de forţele otomane dar neagă că ar fi murit aproape 1,5 milioane persoane şi că ar fi vorba de genocid- termen adoptat de mulţi istorici occidentali.
Antena3.ro