Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că el consideră că ar fi fost drept să fie invadat Irakul chiar dacă nu existau arme de distrugere în masă în acest stat şi se ştia acest lucru. Blair aprecia că ameninţarea pusă de fostul lider irakian Saddam Hussein pentru regiune însemna că era drept să fie înlăturat de la putere.
"Tot m-aş fi gândit că este drept să îl înlăturăm. Evident că trebuia să foloseşti şi desfăşori argumente diferite, despre natura ameninţării," declara acesta într-un interviu pentru BBC.
"Era evidentă noţiunea aceasta că este o ameninţare pentru regiune, printre care dezvoltarea de arme de distrugere în masă , folosirea de arme chimice contra poporului său- evident acesta era subiectul pe care îl aveam în minte.?
În cadrul unor audieri publice despre războiul din Irak şi implicarea Londrei, Blair va fi chemat să depună mărturie la începutul anului viitor. În cadrul acestora, William Ehrman, fost director pentru securitate internaţională în cadrului Ministerului de Externe, declara că miniştrii fuseseră avertizaţi că informaţiile despre armele chimice şi biologice ale Irakului sunt "peticite."
Dezvăluirile făcute de Blair au provocat furie. Avocaţi ce îl reprezintă pe fostul lider irakian au declarat că vor cerea judecarea lui Blair pentru comentariile sale. În timp ce fostul inspector ONU pe probleme de armament Hans Blix adăuga: "Războiul a fost vândut pe arme de distrugere în masă, iar acum ai senzaţia, şi auzi, că era vorba doare de o chestiune de desfăşurare de argumente."
Acesta crede că punctul de atenţie al investigaţiei de la Londra trebuie să se schimbe, pentru a fi ?mai dură şi mai acuzatoare?.
De asemenea, profesorul de drept internaţional Philippe Sands crede că declaraţiile lui Blair îl fac vulnerabil în faţa justiţiei.
"Faptul că politica a fost stabilită de Tony Blair fără a ţine cont de faptele de pe teren sau de lege, îl expune unor dificultăţi legale," arăta Sands.
În absenţa unei aprobări ONU explicite, Blair a justificat războiul cu deţinerea de către Irak a armelor de distrugere în masă şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune şi refuzul de a coopera cu inspectorii ONU, sfidând numeroase rezoluţii ONU.
Antena3.ro