Conferința internațională pentru dezvoltarea păcii a avut loc, zilele trecute, la Bucureşti. Dat fiind că România deţine preşedinţia semestrială a UE, oraşul nu a fost ales întâmplător drept gazdă a evenimentului la care au participat șefi de stat şi de guvern, reprezentaţi ai societății civile şi ONG-uri înscrise în Organizația Națiunilor Unite.
Conferința a fost găzduită de Institutul de Studii Avansate de Cultură și Civilizație Levantă (ISACCL), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din România, ONG-ul internaţional HWPL, Centrul pentru BBS, Universitatea București, Universitatea Națională de Științe Politice și Administrație Publică (SNSPA), Fundația Română pentru Democrație - FRD și Coaliția Interparlamentară pentru Etică Globală. Participanţii au discutat despre rolul diplomației culturale în abordarea conflictelor provocate.
Directorul general al Departamentului Relații Internaționale al HWPL, Shin Chang Kim, a declarat: "Religia are cea mai mare influență comparativ cu oricare alte elemente culturale. Nu numai că stabilește o bază mentală în rândul oamenilor, ci aduce modificări în modelele comportamentale ale acestora. Atunci când diplomația culturală se dezvoltă activ prin religie, realizarea păcii și a armoniei poate avansa". Totodată, preşedintele HWPL, Man Hee Lee a spus că: "Dacă nu putem înțelege semnificația din Scripturile religioase care conține esența religiei, religiile nu vor servi ca un bun exemplu de virtute pentru omenire. Prima datorie ca lider religios este înțelegerea adevăratului sens al religiei. De aceea, liderii religioși ar trebui să se adune în cadrul întâlnirilor de dialog interreligios, Oficiile WARP, pentru a discuta pe baza scripturilor religioase".