Antena 3 CNN Externe Conferinţa de securitate. Putin atacă

Conferinţa de securitate. Putin atacă

2 minute de citit Publicat la 15:18 11 Feb 2007 Modificat la 15:18 11 Feb 2007
Conferinţa de securitate. Putin atacă
Casa Albă s-a declarat "surprinsă şi dezamăgită" de declaraţiile dure ale preşedintelui rus Vladimir Putin, la conferinţa anuală pe teme de securitate de la Munchen. Liderul de la Kremlin a afirmat că Statele Unite şi NATO urmăresc să domine întreaga lume. Putin a acuzat, între altele, Alianţa că a desfăşurat 5000 de soldaţi în România şi Bulgaria, încălcând tratatele de dezarmare.

Conferinţa anuală de la Munchen este considerată un fel de "cenaclu de discuţii" al NATO. Putin a ales acest cadru pentru un rechizitoriu la adresa Alianţei şi mai ales a Statelor Unite. El a afirmat că americanii doresc să creeze o lume "unipolară", sub dominaţia lor.

Putin a afirmat că o asemenea politică nu poate decât să stimuleze cursa înarmărilor şi proliferarea armelor de distrugere în masă. El a ţinut să adauge că Statele Unite şi Rusia "nu vor fi niciodată duşmani" şi l-a calificat pe preşedintele Bush drept "un prieten" şi "un om cinstit". Intervenţia lui Putin a primit imediat replici critice din partea invitaţilor americani la conferinţă. La rândul său, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a subliniat că Alianţa nu are baze în România şi Bulgaria, cum afirmase preşedintele rus. De loc impresionat de riposte, Putin şi-a reluat atacurile într-un interviu pentru Al Jazeera. El a sugerat, între altele, că intervenţia americană le-a făcut irakienilor mai mult rău decât Saddam Hussein. "Saddam a fost spânzurat pentru că a executat 148 de săteni, în timp ce luptele din Irak au făcut sute de mii de victime civile", a declarat preşedintele rus.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a respins acuzaţiile preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, exasperat de politica statelor Unite, care, a spus el, încearcă să se impună în toată lumea. Acesta consideră acuzaţiile lui Vladimir Putin drept afirmaţii brutale ale unui fost spion şi, având şi el o carieră în acest domeniul, crede că foştii spioni au obiceiul de a face afirmaţii brutale.

"Un Război Rece a fost suficient"
"Cu toţii ne confruntăm cu numeroase probleme şi provocări comune, care trebuie tratate în parteneriat cu alte ţări, inclusiv Rusia", a magi spus Gates. De asemenea, el a declarat că acceptă invitaţia lui Putin de a vizita Rusia, fiind de părere că "un Război Rece a fost suficient", a declarat secretarul american.

Gates a studiat problemele Uniunii Sovietice şi Rusiei, ca analist de carieră al CIA. El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de transferurile de arme ale Rusiei şi de tendinţa acestei ţări de a utiliza resursele energetice pentru constrângeri în plan politic. El consideră că astfel de acţiuni pot pune în pericol stabilitatea internaţională.

Antena3.ro

×
x close