Antena 3 CNN Externe Conferinţa de mediu de la Bali se lasă cu ameninţări între UE şi SUA

Conferinţa de mediu de la Bali se lasă cu ameninţări între UE şi SUA

1 minut de citit Publicat la 16:32 14 Dec 2007 Modificat la 16:32 14 Dec 2007
<font color=red>Conferinţa de mediu de la Bali</font> se lasă cu ameninţări între UE şi SUA
Negocierile dintre UE şi SUA au luat o turnură ciudată, joi, când discuţiile s-au aprins şi au luat forma unei adevărate confruntări. Europa şi-a îndulcit însă tonul, vineri. În ultima zi a Conferinţei internaţionale din insula indoneziană Bali, reprezentanţii UE au dat speranţe că se poate ajunge la un acord asupra începerii negocierilor pentru un nou tratat privind încălzirea globală. Această modificare de atitudine survine în faza de ?prelungiri? a summit-ului, după ce comisarul european pentru mediu avertizase: dacă reuniunea din Bali eşuează, Uniunea Europeană va boicota reuniunea internaţională pe probleme de mediu pe care SUA o vor organiza în ianuarie 2008, în insulele Hawaii.

Summitul din Bali, care a început la 3 decembrie şi trebuia să se încheie pe 14 decembrie, şi-a propus apropierea poziţiilor participanţilor, astfel încât să se poată lansa negocieri pentru un tratat internaţional în domeniul climei, pentru perioada de după 2012, când va expira Protocolul de la Kyoto.

Ministrul german al mediului, Sigmar Gabriel, şi negociatorul american Harlan Watson şi-au afirmat încrederea în încheierea cu succes a conferinţei. ?Cred că situaţia este bună, atmosfera de la conferinţa privind clima este bună, vom avea succes în final?, a spus ministrul german pentru mediul înconjurător, Sigmar Gabriel, pe un ton conciliant faţă de Washington, după confruntarea de joi.

?Toate părţile sunt dispuse să fie flexibile, să caute un compromis?, a declarat ministrul, în contextul în care UE insista ca reuniunea din Bali să stabilească directive ferme pentru 2020 referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în pofida opoziţiei Washingtonului faţă de stabilirea unor astfel de obiective.

Naţiunile Unite doresc un nou acord care să implice toate ţările, în frunte cu SUA, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră cauzate în special de arderea de combustibili fosili, şi care să cuprindă şi ţări precum China şi India, unde astfel de emisii au luat amploare.

Spiritele se încinseseră joi, după ce UE şi SUA se acuzaseră reciproc de blocarea începerii convorbirilor. Ţările în curs de dezvoltare din G-77 au fost, la rândul lor, ?ameninţate cu sancţiuni comerciale? în cursul negocierilor din Bali privind viitorul luptei împotriva încălzirii climei, a spus vineri, reprezentantul pakistanez Munir Akram.

Ţările în curs de dezvoltare ?au fost supuse unor puternice presiuni pentru a accepta angajamente şi obligaţii? de reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră, dar ?au rezistat până în prezent acestor presiuni şi chiar ameninţărilor?, a declarat într-o conferinţă de presă Munir Akram, a cărui ţară prezidează G-77.

Rompres

×
x close