Antena 3 CNN Externe Condoleezza Rice critică proiectul Israelului de a extinde cartierele evreieşti din Ierusalim

Condoleezza Rice critică proiectul Israelului de a extinde cartierele evreieşti din Ierusalim

Condoleezza Rice critică proiectul Israelului de a extinde cartierele evreieşti din Ierusalim
16 Iun 2008   •   09:36

Secretarul de stat american Condoleezza Rice ridică tonul faţă de Israel. Doamna Rice a criticat sever proiectul guvernului israelian de a extinde cartierele evreieşti din Ierusalim, proiect care, în opinia sa, influenţează negativ negocierile cu palestinienii. Secretarul de stat se află în Orientul Mijlociu tocmai pentru a debloca aceste negocieri, care bat pasul pe loc.

După o întâlnire cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, Condoleezza Rice şi-a exprimat deschis iritarea faţă de intenţiile guvernului israelian.

Eu cred, şi Statele Unite cred, că acţiunile şi anunţurile care se fac au într-adevăr un efect negativ asupra atmosferei negocierilor, iar noi nu dorim asta. Ar trebui să facem în aşa fel încât să încurajăm încrederea reciprocă şi nu s-o subminăm”, a declarat Rice.

Secretarul de stat s-a referit la planul Israelului de a construi 1300 de locuinţe noi într-un cartier al Ierusalimului de est, anexat după 1967. Palestinienii doresc să instaleze în estul Ierusalimului capitala viitorului lor stat, dar Israelul susţine că oraşul sfânt nu mai trebuie divizat niciodată.

Condoleezza Rice a precizat că Statele Unite nu vor recunoaşte situaţia creată prin extinderea cartierelor evreieşti atunci când se va stabili frontiera dintre Israel şi viitorul stat palestinian. Declaraţiile sale reprezintă cele mai puternice critici americane faţă de extinderea colonizării evreieşti după reluarea dialogului cu palestinienii.

La Ierusalim, secretarul de stat s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Ehud Olmert, cu miniştrii afacerilor externe şi apărării, dar şi cu principalul negociator palestinian în dialogul de pace.

Sursă foto: www.topnews.in

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close