Antena 3 CNN Externe Condoleezza Rice a făcut apel la reţinere din partea guvernului turc

Condoleezza Rice a făcut apel la reţinere din partea guvernului turc

Condoleezza Rice a făcut apel la reţinere din partea guvernului turc
02 Noi 2007   •   19:01

Secretarul de stat american a promis acţiuni concrete împotriva separatiştilor kurzi din nordul Irakului. Condoleezza Rice, aflată în vizită la Ankara, a făcut apel la reţinere din partea guvernului turc. Rice va participa sâmbătă la o conferinţă internaţională pe tema Irakului, organizată la Istanbul. Între timp, la graniţa Turciei cu Irakul persistă tensiunile. Iar potrivit presei, Partidul Muncitorilor din Kurdistan a anunţat că îi că îi va elibera pe cei opt soldaţi turci răpiţi într-o ambuscadă acum două săptămâni.

În timpul vizitei sale, Condoleezza Rice s-a întâlnit cu preşedintele turc Abdullah Gul, cu premierul Recep Tayyip Erdogan şi cu ministrul turc de Externe Ali Babacan. Secretarul american de stat a fost întâmpinată cu manifestaţii, în Turcia. Mii de protestatari s-au adunat în faţa reprezentanţelor diplomatice ale Statelor Unite din Istanbul şi Ankara. Ei i-au cerut secretarului american de stat „să plece acasă”.

În cadrul întâlnirilor oficiale, şeful dipomaţiei americane a spus că Statele Unite îşi vor dubla eforturile pentru a ajuta Turcia să depăşească criza de la graniţa cu Irak-ul. „Nu e doar o problemă pentru Turcia, aceasta este o problemă pentru Irak, pentru Statele Unite. Avem un inamic comun şi avem nevoie de un front comun pentru a rezolva o problemă care ne preocupă pe toţi”, a declarat Condoleezza.

Oficialii turci au cerut insistent Statelor Unite să intervină împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Ministrul turc de Externe a fost explicit: vremea vorbelor a trecut şi a venit timpul să trecem la acţiune. Turcia a desfăşurat mii de soldaţi la frontiera irakiană şi ameninţă cu o intervenţie în Kurdistanul irakian, acuzat că-i susţine pe separatiştii din Partidul Muncitorilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close