Antena 3 CNN Externe Condoleezza Rice a efectuat o vizită surpriză în Irak

Condoleezza Rice a efectuat o vizită surpriză în Irak

Condoleezza Rice a efectuat o vizită surpriză în Irak
21 Apr 2008   •   09:05

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a făcut o vizită-surpriză la Bagdad, într-un moment de confruntare între conducerea irakiană şi clericul radical şiit Moqtada al Sadr. Acesta a ameninţat cu un „război deschis” dacă guvernul nu încetează atacurile împotriva miliţiei sale. Duminică, 40 de miliţieni şiiţi au fost ucişi şi tot atâţia arestaţi după un schimb de focuri cu forţele guvernamentale.

Vizita secretarului de stat a adus un puternic sprijin autorităţilor irakiene în confruntarea cu Moqtada Sadr, care, potrivit americanilor, este susţinut de Iran. Condoleezza Rice i-a felicitat pe liderii irakieni pentru ceea ce a numit „consolidarea centrului politic al ţării” şi pentru progresele pe calea reconcilierii naţionale. Ea a apreciat că „Este într-adevăr un moment important pentru Irak, datorită deciziilor curajoase ale primului ministru şi ale conducerii unite irakiene. Şi, evident, datorită forţelor de securitate irakiene care s-au luptat foarte curajos în ultimele operaţiuni.”

Chiar în timpul întrevederilor doamnei Rice, mai multe explozii au avut loc în Zona Verde din Bagdad, atacată frecvent cu mortiere din cartierul şiit Sadr-City. Potrivit localnicilor, sâmbătă seara, după comunicatul ameninţător al lui Moqtada Sadr, din moscheile cartierului s-au lansat chemări la „alungarea ocupanţilor”.

Aproape 20 de oameni şi-au pierdut viaţa duminică la Bagdad în diferite incidente armate, iar guvernul susţine că forţele sale au ucis 40 de partizani ai lui Moqtada Sadr care-i atacaseră la Nassiriya. Liderul radical a condamnat uciderea miliţienilor şiiţi şi a decretat trei zile de doliu pentru partidul său.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close