Antena 3 CNN Externe Condoleezza: e momentul să fie înfiinţat un stat palestinian

Condoleezza: e momentul să fie înfiinţat un stat palestinian

Condoleezza: e momentul să fie înfiinţat un stat palestinian
16 Oct 2007   •   08:47

Statele Unite consideră că a venit vremea ca palestinienii să aibă propriul lor stat. Secretarul de stat Condoleezza Rice a făcut această declaraţie în Orientul Mijlociu, unde se află pentru a pregăti conferinţa internaţională de pace din noiembrie. În Israel, premierul Ehud Olmert a lăsat, pentru prima dată, să se înţeleagă că le-ar putea ceda palestinienilor unele cartiere din Ierusalimul arab.

După discuţia cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, Condoleezza Rice a subliniat că formarea statului palestinian este esenţială nu doar pentru statele din regiune, ci şi pentru Statele Unite. „Sincer, este momentul să fie înfiinţat un stat palestinian şi este momentul ca Israelul să trăiască în securitate, care va veni atunci când vor avea un vecin paşnic şi democratic. Este momentul ca palestinienii să aibă propriul lor stat”, a declarat Condoleezza.

În opinia secretarului de stat, conferinţa de pace care va avea loc lângă Washington trebuie să adopte un document „serios şi substanţial”, dar care nu va stabili, totuşi, toate detaliile. Palestinienii şi israelienii negociază în prezent textul documentului. Premierul Ehud Olmert, care s-a întâlnit şi el cu Rice, a pus la îndoială includerea în limitele Ierusalimului a unor cartiere arabe ocupate de Israel în 1967.

Analiştii israelieni cred că Olmert pregăteşte terenul pentru restituirea acestor cartiere către palestinieni, care doresc ca viitorul lor stat să aibă capitala la Ierusalim. În schimb, Condoleezza Rice a respins cererea Siriei de a aborda, la viitoarea conferinţă, tema Înălţimilor Golan, ocupate de Israel tot în 1967. Siria afirmă că nu va participa la conferinţă dacă nu se va discuta şi acest subiect.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close