Antena 3 CNN Externe Condiția Iranului ca să nu mai atace Israelul. Teheranul ar vrea să se implice, în premieră, în discuțiile „de culise” privind Gaza

Condiția Iranului ca să nu mai atace Israelul. Teheranul ar vrea să se implice, în premieră, în discuțiile „de culise” privind Gaza

oameni pe strada in teheran
Iranul a amenințat cu o reacție severă după uciderea lui Haniyeh în timpul vizitei acestuia la Teheran. FOTO: Getty Images
de Georgiana Marina    |    13 Aug 2024   •   15:15

Doar un acord de încetare a focului în Gaza ar împiedica Iranul să atace Israelul ca răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh pe teritoriul său, au declarat trei înalți oficiali iranieni pentru Reuters, citați de The Guardian.

Iranul a amenințat cu o reacție severă după uciderea lui Haniyeh în timpul vizitei acestuia la Teheran, la sfârșitul lunii trecute. A dat vina pe Israel pentru acest atac, dar Israelul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat implicarea.

Între timp, Marina SUA a desfășurat nave de război și un submarin în Orientul Mijlociu pentru a consolida apărarea israeliană.

Una dintre surse, un oficial înalt de securitate iranian, a declarat că Iranul, împreună cu aliați precum Hezbollah, vor lansa un atac direct dacă discuțiile din Gaza eșuează sau dacă se va vedea că Israelul blochează negocierile.

Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu țările occidentale și SUA privind răspunsul său, au spus sursele citate.

Statele Unite cer Turciei să convingă Iranul să reducă tensiunile în regiune

Statele Unite cer Turciei şi altor aliaţi care au legături cu Iranul să convingă Teheranul să detensioneze tensiunile din Orientul Mijlociu, a declarat ambasadorul SUA în Turcia, Jeff Flake, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru posibile atacuri asupra Israelului din partea Iranului şi a aliaţilor săi după uciderea unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, relatează Reuters, citat de The Guardian.

"Le cerem tuturor aliaţilor noştri care au relaţii cu Iranul să îi convingă să renunţe la escaladare, iar asta include Turcia", a declarat ambasadorul Jeff Flake la o masă rotundă cu jurnaliştii din Istanbul. "Ei fac tot ce pot pentru a se asigura că situaţia nu escaladează", a spus el despre interlocutorii turci ai Washingtonului. "Par mai încrezători decât noi că situaţia nu va escalada", a adăugat el.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia au fost tensionate în ultimii ani de alianţa SUA cu kurzii sirieni, pe care Turcia îi consideră terorişti, şi de achiziţionarea de către Turcia de sisteme de apărare ruseşti S-400, ceea ce a determinat sancţiuni din partea SUA şi eliminarea Ankarei din programul de avioane F-35.

Cu toate acestea, Flake a declarat că, în opinia sa, relaţiile dintre SUA şi Turcia sunt acum "într-un stadiu mai bun decât au fost de ceva vreme".

El a remarcat "rolul util" pe care Turcia l-a jucat în ceea ce a fost cel mai mare schimb de deţinuţi dintre Statele Unite şi Rusia de la Războiul Rece, care a avut loc la Ankara la începutul lunii august. "Ei nu au fost implicaţi în partea de negociere, dar pe partea logistică, au jucat un rol semnificativ", a menţionat ambasadorul.

„Sperăm că răspunsul nostru va fi programat și executat într-un mod care să nu dăuneze unui potențial încetare a focului”, a declarat vineri misiunea Iranului la ONU într-un comunicat.  

Iranul ar dori să participe indirect la discuțiile despre Gaza

Alte două surse au spus că Iranul se gândește să trimită în premieră un reprezentant la discuțiile de încetare a focului a Gaza. Acel reprezentant nu va participa direct la întâlniri, ci ar urma să participe la discuții în culise „pentru a menține o linie de comunicare diplomatică”, în timp ce negocierile continuă. Oficialii din Washington, Qatar și Egipt nu au răspuns întrebărilor dacă Iranul va juca un rol indirect în discuții.

Două surse de rang înalt apropiate Hezbollah din Liban au spus că Teheranul va da o șansă negocierilor, dar nu va renunța la intențiile sale de a riposta.

O încetare a focului în Gaza ar oferi Iranului acoperire pentru un răspuns „simbolic”, mai redus, a spus una dintre surse.

 

×
Subiecte în articol: Iran Israel Gaza razboi gaza atac iran SUA
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close