Antena 3 CNN Externe Comuniştii moldoveni boicotează parlamentul, alegeri anticipate ?inevitabile?

Comuniştii moldoveni boicotează parlamentul, alegeri anticipate ?inevitabile?

Comuniştii moldoveni boicotează parlamentul, alegeri anticipate ?inevitabile?
19 Mar 2010   •   08:09

Comuniştii moldoveni au început un boicot al parlamentului pentru a forţa demisia preşedintelui în exerciţiu Mihai Ghimpu şi a guvernului său pro-occidental.
Moldova este blocată într-un impas politic, după alegerile parlamentare de anul trecut, în urma cărora coaliţia pro-occidentală i-a învins la mică diferenţă pe comunişti. Imposibilitatea noii legislaturi de a alege un nou preşedinte a adâncit şi mai mult criza economică.
Coaliţia la putere intenţionează să organizeze un referendum pentru a amenda legea electorală şi a facilita alegerea unui nou preşedinte. Cu toate acestea comuniştii numesc acest plan ca fiind un "complot" şi "o uzurpare a puterii."
Comuniştii intenţionează de asemenea să organizeze un referendum pentru o moţiune de cenzură contra lui Ghimpu şi a guvernului în exerciţiu.
De altfel, premierul Vlad Filat avertiza că alegerile anticipate sunt "inevitabile" în pofida tentativelor guvernului de a prelungi termenul de şase luni.
Parlamentul moldovean deja a eşuat de două ori în alegerea unui nou şef de stat şi este obligat de constituţie să fie dizolvat până la jumătatea lunii iunie şi să convoace noi alegeri.
Filat declara miercuri că guvernul său va urma poziţia Comisiei de la Veneţia decât să rişte să îşi piardă credibilitatea în străinătate.
Săptămâna trecută, Comisia a cerut Chişinăului să organizeze alegeri anticipare în loc să schimbe Constituţia în grabă şi să creeze un precedent despre care comisia avertiza că ar submina stabilitatea pe termen lung a statului.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close