Antena 3 CNN Externe Compromis la Bruxelles. Cum va fi modificată Constituţia UE (video)

Compromis la Bruxelles. Cum va fi modificată Constituţia UE (video)

2 minute de citit Publicat la 12:49 23 Iun 2007 Modificat la 12:49 23 Iun 2007
Compromis la Bruxelles. Cum va fi modificată Constituţia UE (video)
O şansă pentru Europa de a merge mai departe. Aceasta este părerea unanimă a liderilor europeni, care au salutat încheierea acordului de la Bruxelles. În acelaşi timp, Germania nu îşi putea încheia mai bine mandatul la preşedinţia Europei, care expiră la 30 iunie. Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat eforturile celor 27 de state membre care au făcut posibilă ajungerea la un acord. ?Ne-a luat mult timp, dar am îndeplinit ceea ce am vrut să îndeplinim, pentru că a fost un efort comun al statelor membre, al Comisiei Europene. A fost nevoie de multă muncă. Nu a fost uşor?, a spus Merkel.

Cancelarul german a mai declarat, în timpul conferinţei de presă organizate sâmbătă dimineaţă, că acordul reprezintă o şansă bună pentru a avea un nou tratat în 2009, care să faciliteze deciziile celor 27. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a început prin a lăuda mandatul Germaniei la preşedinţia blocului comunitar. ?Permiteţi-mi să aduc, pentru început, un tribut cancelarului Merkel şi preşedinţiei germane. Nu pot ascunde respectul şi admiraţia pe care le am pentru eforturile remarcabile făcute?.

Acordul asupra noului tratat a intervenit după negocieri intense, care s-au concentrat în jurul blocajului polonez privind sistemul de vot prevăzut de proiectul de tratat, pe care Lech şi Jaroslav Kaczynski, preşedintele, respectiv premierul Poloniei, îl considerau mult prea avantajos pentru Germania.

Potrivit noului acord european privind tratatul de reformare a instituţiilor europene: liderii Uniunii Europene vor alege un preşedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, în schimbul actualei preşedinţii semestriale, exercitată prin rotaţie de ţările membre. Se va înfiinţa o nouă funcţie de şef al diplomaţiei europene, care să confere blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internaţională. Acesta va gestiona uriaşul buget de ajutoare externe al Comisiei Europene.

Din 2014, sistemul de vot din Uniunea Europeană va suferi unele modificări. Votul se va baza pe sistemul ?dublei majorităţi?, care necesită acordul a 55 la sută din statele membre, reprezentând 65% din populaţia europeană, pentru adoptarea unei decizii. În legătură cu drepturile cetăţenilor, acordul conferă caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale în toate statele membre, cu excepţia Marii Britanii, care a cerut şi a obţinut o exceptare de la aceastã regulă.

Parlamentele naţionale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene care contravin competenţelor naţionale. Noul tratat elimină referinţele la o Constituţie a Uniunii Europene şi simbolurile precum drapelul sau imnul european. De asemenea, Franţa a reuşit să elimine referinţele privind libera concurenţă. Oficialii europeni sper ca aesta să fie ratificat de toate ţările membre, până la jumătatea anului 2009.

Antena 3

×
x close