Antena 3 CNN Externe Complot de asasinare împotriva lui Netanyahu. Un afacerist israelian a fost cooptat de iranieni

Complot de asasinare împotriva lui Netanyahu. Un afacerist israelian a fost cooptat de iranieni

GettyImages-2163506203
Suspectul, un om de afaceri, ar fi comunicat cu agenţi iranieni în timpul unui sejur în Turcia. Foto: Gettyimages
19 Sep 2024   •   11:57

Serviciile de securitate israeliene au arestat un cetăţean israelian sub suspiciunea de implicare într-un complot de asasinare a premierului israelian, plan susţinut de Iran. 

Complotul viza personalităţi importante din Israel, între care şi premierul Benjamin Netanyahu, relatează agenţia de presă Reuters şi postul de televiziune israelian i24News.

Ancheta ar fi scos la iveală o reţea complexă de persoane și acțiuni, implicând întâlniri în Turcia şi două călătorii clandestine în Iran.

Suspectul, un om de afaceri, ar fi comunicat cu agenţi iranieni în timpul unui sejur în Turcia.

Ulterior, acesta a ajuns clandestin în Iran în mai şi august 2024.

Arestarea acestuia a avut loc luna trecută, conform unui comunicat comun al Shin Bet şi poliţiei israeliene, care evidenţiază războiul serviciilor de informaţii desfăşurat în paralel cu escaladarea conflictului la graniţa Israelului cu sudul Libanului.

Bărbatul ar fi discutat despre diverse operaţiuni pe teritoriul israelian, de la transferul de fonduri şi arme la supravegherea locurilor publice, conform Agerpres.

Iranul i-ar fi propus să organizeze asasinate ale unor personalităţi israeliene cum ar fi prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant şi şeful agenţiei de informaţii Shin Bet, Ronen Bar.

Iranul plănuiește astfel represalii pentru eliminarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, în iulie 2024.

"Este vorba de un caz extrem de grav, care ilustrează eforturile considerabile depuse de serviciile de informaţii iraniene pentru a recruta cetăţeni israelieni care să desfăşoare activităţi teroriste în Israel", a declarat un înalt oficial Shin Bet, citat de i24News.

Suspectul a cerut milion de dolari pentru a colabora cu iranienii, dar în cele din urmă a primit doar 5.000 de euro pentru participarea la respectivele întâlniri.

"În timp ce Israelul se află în război pe mai multe fronturi, un cetăţean israelian se deplasează în două rânduri într-o ţară inamică, se întâlneşte cu agenţi ai serviciilor de informaţii iraniene şi îşi exprimă dorinţa de a comite acte teroriste grave pe pământ israelian", a remarcat responsabilul Shin Bet citat.

Autorităţile israeliene au reiterat că orice cooperare cu agenţi iranieni, chiar şi sub pretextul unor activităţi comerciale, constituie o încălcare gravă a securităţii naţionale, în special pe timp de război, şi au anunţat că îşi vor continua eforturile pentru a detecta şi neutraliza astfel de activităţi de recrutare desfăşurate de Iran.


×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close