China a prezentat vineri reforme destinate limitării influenţei statului în economie, cum ar fi obligarea companiilor publice să cedeze 30% din profit pentru finanţarea asigurărilor sociale, măsură care le va reduce excesul de lichidităţi şi care va favoriza concurenţa companiilor private, informează
AFP.
Documentul difuzat de agenţia China Nouă descrie măsurile adoptate la plenara Partidului Comunist încheiată marţi.
Astfel, guvernul va cere companiilor de stat ca 30% din profit să fie cedat guvernului pentru finanţarea sistemului asigurărilor sociale. Până acum, companiile de stat plăteau guvernului dividende de 5%-20% din profitul net.
Prin reducerea lichidităţilor uriaşe ale companiilor de stat, măsura va contribui la diminuarea supracapacităţii de producţie a acestora, endemică, şi va crea condiţiile unei concurenţe mai puternice din partea sectorului privat, consideră Liu Ligang, analist la banca ANZ.
China va permite totodată investitorilor din sectorul privat să deţină participaţii la proiecte finanţate de stat.
O altă măsură este permisiunea înfiinţării unor bănci (de dimensiuni modeste) şi a unor companii financiare private. În prezent, numai un număr mic de bănci private sunt autorizate să opereze în China.
Autorităţile de la Beijing au confirmat şi intenţia de accelerare a liberalizării dobânzilor. Banca centrală chineză a renunţat în luna iulie la controlul asupra dobânzilor pentru împrumuturi, dar continuă să monitorizeze strict dobânzile la depozite.
Liderii de partid s-au angajat în acelaşi timp să avanseze către liberalizarea yuanului, obiectiv pe termen lung reiterat în mod regulat de către guvern şi care s-ar putea materializa, într-o primă etapă, în zona de liber schimb creată recent la Shanghai.