Antena 3 CNN Externe Companii private de securitate acoperă crima organizată din sud-estul Europei. România este cazul-test

Companii private de securitate acoperă crima organizată din sud-estul Europei. România este cazul-test

1 minut de citit Publicat la 18:58 19 Iun 2010 Modificat la 18:58 19 Iun 2010
Companii private de securitate acoperă crima organizată din sud-estul Europei. România este cazul-test



Crima organizată din sud-estul Europei acţionează adesea sub acoperirea unor companii private de securitate, avertizează o reţea regională a jurnaliştilor de investigaţie, care apreciază că UE ar trebui să fie precaută în ceea ce priveşte aderarea unor ţări din Balcani, informează Deutsche Welle.
Crima organizată s-a infiltrat în sud-estul Europei, în special în Bosnia-Herţegovina şi Serbia, şi a corupt afacerile legitime din regiune, avertizează OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Organizaţia cu sediul la Sarajevo a afirmat că acest lucru pune sub semnul întrebării abilitatea şi disponibilitatea guvernelor din regiune de a combate criminalitatea şi de a aresta criminalii de război.
De asemenea, din această cauză există îndoieli că Uniunea Europeană va face din combaterea corupţiei o cerinţă-cheie pentru aderarea acestor ţări la blocul comunitar. "UE va continua să facă cereri, iar ţările est-europene vor continua să spună ce vrea UE să audă - şi să nu facă nimic", a declarat pentru Deutsche Welle Drew Sullivan, din cadrul OCCRP.
"Dar ştim cu toţii că UE va lăsa pe toată lumea să adere. Au arătat acest lucru cu Bulgaria şi România, două ţări marcate de corupţia larg răspândită", a adăugat el.
Firmele private de securitate au jucat un rol important în răspândirea crimei organizate în regiune, precizează OCCRP, care a finalizat recent o investigaţie de trei luni privind sectorul privat de securitate din Europa de Sud-Est. Firmele de securitate au menţinut legături cu crima organizată, politicieni corupţi şi elemente din poliţie în toată zona.
Analiştii speră că achiziţiile făcute de firme internaţionale ar putea curăţa acest sector. Până în prezent, actori globali ca Prosegur, Securitas şi G4S s-au concentrat pe România, unde deţin împreună o cotă de 50%din piaţă. "România este cazul-test", a declarat un analist. Totuşi, potrivit analiştilor, corupţia şi legăturile strânse între firme locale, poliţie şi politicieni au exclus efectiv companiile străine de la câştigarea contractelor guvernamentale. "Motivul este simplu. Mita locală încă funcţionează cel mai bine", a declarat un analist.

Antena3.ro

Foto: ssp-security.com

×
TOP articole
x close