Implanturile vor fi testate pe voluntari, notează presa internațională, care menționează că, potrivit Neuralink, recrutările încă nu au început.
"Este un prim pas important, care va permite ca, într-o bună zi, tehnologia noastră să ajute mulți oameni", au declarat reprezentanții companiei californiene.
Neuralink dezvoltă dispozitive care sunt implantate în creier în vederea comunicării, în mod direct, cu computerele, prin intermediul gândurilor.
Citește și: "Vrem măsuri care să prevină distrugerea umanităţii" | Apel al echipei care a creat ChatGPT
Un prim obiectiv al acestor implanturi ar fi acela de a ajuta persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice.
Însă Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de performante pentru ca ele să poată fi utilizate în așa-numita chirurgie electivă, în care doritorii ar urma să plătească o sumă de bani pentru a-și înzestra creierul cu puterea de calcul a unui computer.
Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă la "o simbioză" cu Inteligența Artificială.
Elon Musk: "Implanturile pentru oameni sunt pregătite"
"Suntem de acum încrezători în faptul că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, deci calendarul nostru depinde de procesul de autorizare de către FDA (Agenția federală pentru Alimente și Medicamente din SUA, n.r.)", spunea Musk la sfârșitul lunii noiembrie 2022.
Miliardarul a prognozat în 2019 că Neuralink ar putea realiza primele sale teste pe oameni în 2020, dar a trebuit să aștepte aprobările autorităților americane.
Neuralink a creat între timp prototipuri tehnologice sub forma unui cip cât o monedă, care au fost implantate în creierele unor animale.
Mai multe maimuțe au devenit, astfel, capabile să joace jocuri video și să scrie cuvinte pe un terminal, doar urmărind cu privirea un cursor video.
Foto: Elon Musk (stânga) și cip dezvoltat de Neuralink (dreapta)