![romania vrea sa participe la tratativele de pace pentru ucraina emil hurezeanu i am cedat una din bateriile patriot romania vrea sa participe la tratativele de pace pentru ucraina emil hurezeanu i am cedat una din bateriile patriot](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/16/romania-vrea-sa-participe-la-tratativele-de-pace-pentru-ucraina-emil-hurezeanu-i-am-cedat-una-din-bateriile-patriot-952548.webp)
Dosarul înaintat unui tribunal federal din San Jose, din statul american California, cere companiei Cisco să plătească daune şi să oprească asistenţa oferită Chinei în scopul de a descoperi practicanţii de Falungong.
Cisco, companie californiană, a instituit în 1998, la Beijing, o subsidiară care a creat şi întreţinut o reţea de supraveghere, cunoscută sub numele de "Golden Shield". Reţeaua a fost folosită de oficialităţile din China pentru identificarea, supravegherea, cenzurarea, reţinerea sau chiar torturarea practicanţilor de Falungong, susţin avocaţii care au înaintat dosarul.
Falungong este o mişcare religioasă bazată pe învăţăturile lui Li Hiogzhi, apărută în China în 1992, care include concepte preluate din qigong, budism şi taoism, dar se diferenţiază de credinţele tradiţionale prin absenţa ritualurilor, punând accent pe natura morală şi teologică a învăţămintelor sale.
Mişcarea religioasă a fost scoasă în afara legii în China odată cu adoptarea unei măsuri care prevedea interzicerea religiilor "heterodoxe" în 1999. Oficialităţile chineze au pornit o campanie combinată de propagandă, pedepse cu închisoarea şi alte forme coercitive, care adesea rezultau în moarte, în speranţa de a eradica practicanţii de Falungong.