Scafandrii care fac scufundări în largul coastei Cezareei au descoperit o serie de artefacte antice în ultimele luni, inclusiv unele datând din secolul al treilea, a dezvăluit miercuri Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA).
Descoperirile provin de la epavele a două nave care s-au scufundat în apropierea coastei de nord în timpul perioadelor romane și mameluci.
Se crede că descoperirile sunt lucruri personale ale oamenilor care au fost la bordul celor două ambarcațiuni. Epavele și încărcăturile lor au fost descoperite împrăștiate la doar patru metri sub apă, a spus IAA, scrie Times of Israel.
Comoara descoperită includea ”sute de monede romane de argint și bronz de la mijlocul secolului al treilea d.Hr. și un tezaur mare de monede de argint din perioada mamelucilor”. Arheologii au descoperit și un inel de aur cu piartă prețioasă verde, o figurină din bronz sub formă de vultur, numeroase clopote din bronz, vase de ceramică și o ancoră mare de fier.
De asemenea, a fost descoperită o piatră prețioasă roșie despre care se credea că a fost pusă în interiorul unui inel, cu o imagine sculptată a unei lire, cunoscută în tradiția evreiască drept „Harpa lui David” și în mitologia greacă drept „Lira lui Apollo”.
”Coastele Israelului sunt bogate în situri, iar aceste descoperiri reprezintă bunuri de patrimoniu cultural național și internațional extrem de importante”, a declarat Eli Eskozido, directorul Autorității pentru Antichități din Israel.
”Sunt extrem de vulnerabile, motiv pentru care Autoritatea pentru Antichități din Israel efectuează sondaje subacvatice pentru a localiza, monitoriza și salva orice antichități.”
Eskozido a făcut apel către cei care se scufundă, fac snorkeling și înoată de-a lungul țărmurilor Israelului să fie atenți la potențialele artefacte și să raporteze autorităților orice descoperire.
„Facem apel la scafandri: dacă întâlniți o descoperire antică, notați locația sa, lăsați-o în mare și raportați-ne imediat. Documentarea artefactelor la locul lor original de descoperire are o importanță arheologică extraordinară și, uneori, chiar și o mică descoperire duce la o mare descoperire,” a spus el.