Deşi au existat zvonuri că traseul torţei ar putea fi scurtat din cauza protestelor, preşedintele Comitetul Olimpic Internaţional a declarat recent că acest lucru nu se va întâmpla. ?Suntem bucuroşi că nu s-a întâmplat nimic la San Francisco. Lucrurile au stat mai bine decât la Londra sau la Paris. Din păcate, nu a fost petrecerea pe care ne-o doream?, a spus Jacques Rogge.
Primele incidente s-au petrecut în Grecia, la ceremoniiIe de aprindere a flăcării olimpice şi de predare a torţei. Un grup de protestatari pro-tibetani a încercat să întrerupă ceremonia şi să oprească atletul care urma să aducă flacăra pe stadionul Olimpic din Atena. Demonstranţii au fost înconjuraţi imediat de poliţişti şi evacuaţi din zonă.
După ce a fost înmânată autorităţilor de la Beijing, torţa olimpică a început un periplu în jurul lumii. În urmă cu 5 zile, flacăra olimpică a ajuns în Rusia, la Sankt Petersburg. Ceremoniile de-aici s-au defăşurat fără violenţe. Doar un mic grup de activişti au protestat faţă de situaţia din Tibet.
La Londra, protestatarii care manifestau faţă de încălcarea drepturilor omului în China, au încercat şi ei să-l oprească pe sportivul care purta torţa. Ceva mai târziu, alţi doi indivizi au ieşit din mulţime şi au încercat să stingă flacăra cu un extinctor. Au fost însă opriţi de poliţişti.
În capitala Franţei, au avut loc cele mai violente proteste de până acum. Mii de activişti pentru drepturile omului au ieşit pe străzile Parisului, cerând boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing. Torţa Olimpică a fost stinsă şi reaprinsă de mai multe ori din cauza protestatarilor anti-chinezi. Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi.
La San Franisco, autorităţile americane au sporit măsurile de securitate. Itinerariul torţei a fost schimbat în secret pentru a se evita violenţele. Zeci de mii de protestatari anti-chinezi au manifestat pe străzi faţă de încălcarea drepturilor omului în Tibet şi Darfur. În cele din urmă, torţa a ajuns în siguranţă la capătul traseului de aproape 10 kilometri.
Antena3.ro