Antena 3 CNN Externe Comisie ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina | Ce a descoperit investigația în legătură cu soldații ucraineni

Comisie ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina | Ce a descoperit investigația în legătură cu soldații ucraineni

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:15 16 Mar 2023 Modificat la 18:16 16 Mar 2023
Bucea
Sursa foto: hepta

Faptele ar fi fost comise în mai multe regiuni, nu doar din Ucraina, ci chiar din Rusia, și includ violențe sexuale și deportări de copii, transmite presa internațională.

În plus, forțele militare ruse au comis crime contra umanității în valul de atacuri lansate în octombrie 2022 asupra infrastructurii energetice ucrainene, la fel cum au făcut-o și responsabilii politici, prin validarea utilizării torturii, susține comisia ONU.

"Comisia a concluzionat că forțele armate ale Rusiei au comis atacuri cu arme explozive în zone populate, cu aparentă desconsiderare față de suferința și daunele cauzate civililor", se afirmă în raportul care va fi prezentat săptămâna viitoare Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, fiind prezentat, joi, în avans, ziariștilor.

Conform acestui document, pe măsură ce trupele rusești au avansat pe teritoriul ucrainean, cazurile de ucidere a civililor care nu participau la ostilitățile armate s-au înmulțit, la fel ca și cazurile de detenție și izolarea acestora în facilitați înființate în acest scop atât în Ucraina ocupată, cât și în Rusia.

Citește și: Primul an de război în Ucraina | Cele mai importante momente ale conflictului care a schimbat lumea

În aceste locuri, relele tratamente s-au transformat rapid în tortură pentru motive care includ "vorbirea limbii ucrainene" sau "uitarea versurilor imnului Rusiei".

În localitățile ocupate, soldații ruși au făcut raiduri în casele oamenilor și s-au dedat la violențe sexuale sau la amenințări cu violențe sexuale împotriva rezidenților de ambele sexe.

În ceea ce-i privește pe copiii deportați pe teritoriul rusesc, martorii intervievați de comisie au indicat drept probabil că aceștia au pierdut definitiv contactul cu familiile lor.

Pe de altă parte, investigațiile comisiei ONU au permis să se stabilească faptul că invazia și atacurile Rusiei în Ucraina pot constitui un act de agresiune sub jurisdicția Curții Penale Internațională.

Comisia internațională este alcătuită din Erik Mose (Norvegia), Pablo de Greiff (Columbia) și Jasminka Dzumhur (Bosnia-Herțegovina).

Comisia ONU: "Și soldații ucraineni au comis crime de război, dar mai puține"

Membrii săi s-au deplasat de opt ori în Ucraina, au fost în 56 de orașe și au intervievat aproape 600 de persoane, vizitând, de asemenea localități distruse, centre de detenție și tortură.

Acest organism a investigat, de asemenea, încălcările drepturilor omului și excesele comise de forțele ucrainene.

În aceste cazuri a fost constatat "un număr mic de încălcări", în particular în două incidente în care soldați ruși au fost răniți, torturați sau împuscați, fapte calificate, la rândul lor, crime de război.

Conform ONU, peste 8.000 de civili au fost uciși și peste 13.000 au fost răniți de când Rusia a lansat invazia militară la scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Națiunile Unite au avertizat că este posibil ca numerele reale să fie mai mari.

Foto: cadavre exhumate în Bucea, Ucraina, după alungarea trupelor ruse, aprilie 2022

×
x close