Antena 3 CNN Externe Șapte țări europene au intrat în procedura de deficit excesiv alături de România

Șapte țări europene au intrat în procedura de deficit excesiv alături de România

Șapte țări europene au intrat în procedura de deficit excesiv alături de România
Șapte țări europene au intrat în procedura de deficit excesiv alături de România / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    19 Iun 2024   •   16:41

Franţa, Italia, Belgia, Ungaria, Malta, Polonia şi Slovacia sunt statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv (PDE) şi trebuie să-şi reducă cheltuielile publice, a anunţat miercuri Comisia Europeană, transmite DPA, citat de Agerpres.

De asemenea, Executivul comunitar a demarat proceduri disciplinare contra Franţei, Italiei şi a altor cinci ţări membre UE pentru că au încălcat reglementările UE legate de nivelul datoriei.

În aprilie, statele membre UE au adoptat noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară din Uniune o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis.

Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an

Noile reguli menţin limitele privind datoria şi deficitul public prevăzute în tratate, la 60%, respectiv 3% din PIB, dar oferă mai mult spaţiu de manevră ţărilor pentru a-şi negocia traseele de ajustare cu Comisia Europeană în planuri pe patru ani, care pot fi extinse la şapte ani dacă adoptă reforme şi investiţii.

De asemenea, sunt prevăzute ţinte comune de reducere pentru a se asigura că ajustările nu sunt amânate.

Ţările care depăşesc limita datoriei trebuie să îşi reducă datoria cu un punct procentual în fiecare an, atunci când aceasta depăşeşte 90% din PIB, şi cu jumătate de punct, dacă nu atinge acel nivel. Statele cu un deficit de 3% vor trebui să-l corecteze în continuare până la 1,5%, pentru a avea o rezervă la care să poate recurge în vremuri de criză.

Miniştrii UE de Finanţe ar urma să aprobe în iulie evaluarea Comisiei Europene privind deficitul şi datoria apoi, sub supervizarea Executivului comunitar, statele membre ale UE care au intrat în procedura de deficit excesiv trebuie să adopte măsuri de reducere a deficitului în următorii patru ani.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Garry Kasparov: Războiul pornit de Putin se răspândește
x close