Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană presează Ungaria să dea explicații față de acordarea vizelor Schengen pentru ruși. Orban a depășit termenul inițial

Comisia Europeană presează Ungaria să dea explicații față de acordarea vizelor Schengen pentru ruși. Orban a depășit termenul inițial

viktor orban
Premierul guvernului ungar, Viktor Orban. Foto: Hepta
de Adrian Dumitru    |    20 Aug 2024   •   20:52

Comisia Europeană încă aşteaptă clarificări din partea Ungariei cu privire la flexibilizarea condiţiilor de acordare a vizelor şi de şedere a lucrătorilor cetăţeni ruşi şi bieloruşi, a anunţat, marţi, executivul european, care i-a dat guvernului condus de Viktor Orban termen până pe 19 august să răspundă preocupărilor sale pe acest subiect, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ungaria a extins la opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, regimul special de vize adoptat mai demult pentru lucrători străini din Ucraina şi Serbia prin Programul Cardului Naţional al Ungariei.

Conform acestor reglementări, lucrătorii străini pot sta în Ungaria doi ani şi ulterior pot prelungi perioada de şedere cu trei ani, de câte ori doresc. De asemenea, lucrătorii străini pot practica orice profesie. Ei trebuie însă să demonstreze că au un loc de muncă, cazare şi asigurare de sănătate în Ungaria.

Guvernul ungar a susținut în diverse declaraţii necesitatea revizuirii acestui regim de vize pentru a le permite specialiştilor ruşi să lucreze la centrala nucleară de la Paks, pe care Ungaria o dezvoltă printr-un acord de cooperare cu Rusia

Guvernul ungar a mai susținut şi că includerea cetăţenilor ruşi şi bieloruşi în Programul Cardului Naţional al Ungariei nu implică niciun risc de securitate pentru spaţiul Schengen, pentru că beneficiarii acestui program ar fi supuşi unor verificări de securitate aprofundate înainte de a li se permite intrarea sau şederea în Ungaria.

Însă această decizie nemulţumeşte Comisia Europeană, în timp ce un grup de europarlamentari au cerut excluderea Ungariei din spaţiul Schengen, iar mai multe ţări membre ale UE, inclusiv statele baltice, i-au transmis comisarei europene pentru afaceri interne, Ylva Johansson, o scrisoare în care consideră flexibilizarea condiţiilor de acordare a vizelor de către Ungaria pentru cetăţenii ruşi şi bieloruşi drept un „risc grav pentru securitatea europeană”.

La rândul ei, Ylva Johansson a trimis guvernului condus de premierul Viktor Orban o scrisoare în care avertizează asupra „potenţialei ameninţări de securitate pentru spaţiul Schengen în urma acestor măsuri unilaterale” şi i-a cerut acestuia să răspundă preocupărilor Comisiei până pe 19 august.

„Nu am primit răspuns, înţelegem că un răspuns este în curs de pregătire, suntem în contact cu autorităţile ungare”, a declarat, marţi, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, care a amintit că „Ungaria este supusă permanent normelor Schengen”, ceea ce înseamnă că trebuie să facă „controale de securitate exhaustive”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close