Antena 3 CNN Externe Comisia Europeană acuză Ungaria că încalcă masiv principiile statului de drept: „Rămâne o îngrijorare serioasă"

Comisia Europeană acuză Ungaria că încalcă masiv principiile statului de drept: „Rămâne o îngrijorare serioasă"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:30 24 Iul 2024 Modificat la 18:30 24 Iul 2024
comisia europeana getty images
În prezent, peste 20 de miliarde euro destinate Ungariei sunt îngheţate de Uniunea Europeană în cadrul diverselor proceduri. Sursa foto: Getty Images

Ungaria continuă să încalce masiv principiile statului de drept şi trebuie să-şi îmbunătăţească sistemul judiciar şi să-şi crească eficienţa combaterii corupţiei şi independenţa presei, a avertizat miercuri Comisia Europeană în raportul său anual privind statul de drept în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres. 

''Ungaria este o adevărată problemă sistemică pentru Comisie în materie de stat de drept'', a afirmat comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, într-o conferinţă de presă. Executivul UE a prezentat miercuri al cincilea raport anual privind statul de drept în ţările membre UE.

Referitor la funcţionarea justiţiei, ''influenţa politică asupra Parchetului continuă, cu riscul de ingerinţe în afacerile individuale'', notează raportul.

''Libertatea de exprimare a judecătorilor rămâne sub presiune şi campaniile de defăimare la adresa lor continuă în media. Absenţa de rezultate solide în anchetele pentru corupţie referitoare la înalţi responsabili şi la anturajul lor rămâne o îngrijorare serioasă'', mai arată raportul Comisiei Europene.

Printre altele, ''ameninţările grele asupra pluralismului media rămân fără răspuns'', deplânge executivul UE.

''Nicio măsură nu a fost adoptată sau nu este prevăzută pentru a garanta independenţa autorităţii de reglementare a media şi pentru a asigura independenţa editorială şi financiară a media care reprezintă un serviciu public'', subliniază raportul.

Ungaria asigură până la finalul anului preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE.

Comisia Europeană a suspendat alocarea unor fonduri UE pentru Budapesta întrucât aceasta a încălcat standardele europene privind statul de drept. Ungaria, care la 1 iulie a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a provocat iritarea altor state membre UE atunci când premierul Viktor Orban a efectuat ceea ce el a numit o ''misiune de pace'' la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

În prezent, peste 20 de miliarde euro destinate Ungariei sunt îngheţate de Uniunea Europeană în cadrul diverselor proceduri, a amintit comisarul european Didier Reynders.

×
TOP articole
x close